keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Grillikauden MUST on paholaisenhillo



Kesä on säilönnän parasta aikaa, mutta paholaisenhilloa voi tehdä kaikkina vuodenaikoina. Miksi se nyt juolahti mieleen, johtuu siitä, että paholaisenhillo sopii erityisen hyvin moniin kesäisiin grilliruokiin. Grillatun lisäksi se sopii kanaan/broileriin lähes miten tahansa valmistettuna, sekä vuohenjuuston makupariksi. Joillekin paholaisenhillo tarkoittaa pelkistä paprikoista ja chilistä valmistettua hilloa, mutta minun hillooni kuuluu myös tomaatit. Inkivääri antaa kivan lisäaromin, mutta se ei ole pakollinen. Hyvässä hillossa on tasapainossa suola, makeus, happamuus ja tulisuus.


Paholaisenhillo

1 kg tomaatteja tai 2 x 400 g tomaattimurskaa
3 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
(peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä)
5 punaista (mietoa) chiliä
2 punaista paprikaa
0,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
1 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
3 rkl punaviinietikkaa
4 dl hillosokeria

Jos käytät tuoreita tomaatteja, poista niistä kuori kalttaamalla. Ohje löytyy täältä. Halkaise kuoritut tomaatit ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa sen jälkeen tomaatit vajaan sentin kuutioiksi ja jätä odottamaan myöhempää käyttöä.

Kuori ja leikkaa punasipulit sekä valkosipulinkynnet (ja inkivääri) pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Halkaise paprikat sekä chilit ja poista kannat ja kaikki valkoinen osa sekä siemenet. Leikkaa chilit ja paprikat pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan yhdessä hienonnettujen basilikanlehtien kanssa. Lisää 1 dl vettä ja keitä seosta 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella melko karkeaksi soseeksi.

Lisää kattilaan suola, mustapippuri sekä tomaattikuutiot/tomaattimurska, sekoita ja keitä hilloa matalalla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Sekoittele välillä ja lisää tilkka vettä, jos hillo tuntuu kuivuvan liikaa.

Lisää lopuksi punaviinietikka sekä sokeri ja keitä hilloa koko ajan sekoitellen vielä 10-15 minuuttia jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia. Purkita hillo kuumana.

Käsin leikkaamalla tomaatit voidaan pilkkoa haluttuun kokoon, suuremmiksi tai pienemmiksi kuutioiksi. Tähän hilloon on käytetty tomaattimurskaa tölkistä, joten hillon rakenne on hienojakoisempi. Annoksesta tulee 3-4 normaalikokoista hillopurkillista.


EDIT: Myös vihreistä (raaoista) tomaateista voi valmistaa tomaatti-chilihilloa


Tuliset vuohenjuustoleivät

saaristolaisleipää
vuohenjuustoa pötkössä
voita
juoksevaa hunajaa
paholaisenhilloa

Viipaloi leivästä sekä vuohenjuustopötköstä vajaan sentin paksuisia siivuja ja leikkaa ne muotoonsa pyöreällä muotilla. Voitele leivät ohuelti voilla ja hunajalla ja laita vuohenjuusto leivän päälle. Grillaa leipää sen verran, että juusto sulaa ja hiukan ruskistuu. Viimeistele makupala paholaisenhillolla.


Ei kommentteja: