sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Rieska eli ohutleipä eli lättänä eli flatbreadKun kaikkialla huippukokit hehkuttavat paikallisia rieskoja ja ohutleipiä, täytyyhän meidänkin sen verran ratsastaa trendikkyyden aallonharjalla, että laitetaan tänne meidän oma ohutleipäresepti. Siitä huolimatta, että resepti on ehkä liiankin yksinkertainen, helppo ja nopea sekoittaa ja vielä nopeampi paistaa. Tämä on lisäksi niin epätrendikäs, että jauhona käytetään pelkkää vehnäjauhoa eli sitä pahaa gluteenia. Mutta sitko, you know, sehän syntyy vehnästä ja nesteestä ihan ilman lisäaineita. Taikinasta tulee täysin litteitä leipiä, sillä siihen ei käytetä mitään kohotusainetta, ei hiivaa eikä leivinjauhetta. Senpä takia taikina ei tarvitse varsinaista kohotusaikaa, mutta rakenne paranee kun se kääräistään kelmuun tekeytymään ja annetaan levätä viileässä puolisen tuntia ennen paistamista pannulla. Jos lättänään haluaa lisää potkua, taikinaan voi lisätä yrttejä kukin makunsa mukaan.

Nämä lättänät sopivat moneen menoon, aamiaisleiväksi, tortillan korvikkeeksi, pizzapohjaksi, paloina naposteltavaksi,…


Lättänät

2 dl maitoa
50 g voita
1/4 tl suolaa
noin 300 g vehnäjauhoa


Kaada kulhoon maito ja lisää voi. Lämmitä (mikrossa) sen verran että voi sulaa. (Tässä vaiheessa taikinaan voi halutessaan lisätä yrttejä tai muita mausteita.) Lisää taikinaan suola sekä vehnäjauho ja alusta aineksista nopeasti pehmeähkö leipätaikina. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Jaa taikina 6 osaan, (ripottele työtasolle tarvittaessa hiukan vehnäjauhoa) ja kauli paloista ohuita leipiä. Kypsennä paistinpannulla leipä kerrallaan minuutin tai pari molemmin puolin kunnes leipä on valmista, ruskeapilkullista ja kypsää.


Ei kommentteja: