lauantai 4. maaliskuuta 2017

Täyteläinen juurisellerikeitto

 
Jääkaapin inventaario osoitti jälleen kerran, että kasvislaatikossa on paljon sellaista mikä tulisi käyttää pois ennen kuin hankkii sinne mitään uutta. Tästä tulikin siis kasvisruokapäivä eikä tarvitse edes lähteä kauppaan. Juuriselleriä, omppuja ja kevätsipulia, näistä tulee maukas keitto ja vielä maukkaampi, kun se viimeistellään sinihomejuustolla. Tällaista keittoa kannattaa keitellä pienellä lämmöllä pitkään, sillä maku kehittyy aina täyteläisemmäksi mitä kauemmin malttaa antaa juuresten hautua liemessään.


Juurisellerikeitto
(neljälle)

3 rkl ruokaöljyä
1 juuriselleri (kuorittuna noin 500-600 g)
1 iso peruna
1 granny smith omena
4 kevätsipulia
2 dl valkoviiniä
5 dl kasvis/kanalientä
2 laakerinlehteä
2-3 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
hiukan jauhettua chiliä
sinihomejuustoa maun mukaan

Kuori juuriselleri sekä peruna ja paloittele ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa siinä kasviksia muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä kunnes neste on haihtunut. Lisää kanaliemi sekä laakerinlehdet ja jatka keittämistä kannen alla hiljakseen matalahkolla lämmöllä kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet ihan tohjoksi. Poista laakerinlehdet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Ohenna sosetta kermalla niin että se alkaa muistuttaa enemmän keittoa ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä varovasti chilillä, annostele lautasille ja viimeistele sinhomejuustomuruilla.


Ei kommentteja: