maanantai 27. maaliskuuta 2017

Leivotaan bageleita



Bagel eli vesirinkeli on ihan täydellinen aamiais- ja välipalaleipä. Niiden leipominen ei ole edes vaikeaa, joskin hiukan suuritöisempää kuin tavallisten sämpylöiden tekeminen. Monasti kotileipurilla (kuten minulla) on taipumus lisätä taikinaan liikaa jauhoja, jolloin taikinasta tulee kovaa. Tässä siitä on pelkkää hyötyä. Bageltaikinan kuuluukin olla melko tanakkaa tavaraa - toisin kuin sämpylätaikinan, joka on parhaimmillaan hiukan tahmeana ja sormiin tarttuvana.

Kun bageltaikina on muotoiltu renkaiksi ja kohotettu, bagelit kiehautetaan vedessä johon on lisätty ruokasoodaa, ja vasta sitten paistetaan. Vain ruokasoodavedellä saadaan aikaan bagelille tyypillinen rakenne.


Bagelit

5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
40 g vaahterasiirappia (tai hunajaa)
0,5 rkl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
850-900 g vehnäjauhoa

keittämiseen
runsaasti (3-4 litraa) vettä ja
jokaista yhtä vesilitraa kohden:
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa

viimeistelyyn
1 vatkattu kananmuna
seesaminsiemeniä ja/tai unikonsiemeniä (tai jotain muita siemeniä maun mukaan)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten vaahterasiirappi, suola, ruokaöljy ja vehnäjauho lukuunottamatta runsasta puolta desilitraa jauhoa, joka tarvitaan myöhemmin. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia (mieluiten yleiskoneella). Taikinan tulee täysin irrota kulhosta ja muutenkin olla melko kovaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Muokkaa kohonneesta taikinasta pötkö ja jaa se 12-16 keskenään saman kokoiseen osaan (käytä vaakaa!). Levitä puhdas keittiöpyyhe uunipellille ja ripottele liinalle ohut kerros vehnäjauhoa. Pyöritä taikinapaloista pallot ja paina pallon keskelle reikä. Venytä taikinapallosta kaksin käsin bagelin muotoinen rengas ja laita ne sitten vierekkäin jauhotetulle liinalle. Kun kaikki bagelit on muotoiltu, anna niiden kohota leivinliinan alla vielä puolisen tuntia. Laita vesi (suola, sokeri & ruokasooda) kiehumaan ja uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Nosta kohonneet bagelit 2-3 kerrallaan kiehuvaan ruokasoodaveteen ja keitä niitä siinä noin 30 sekuntia molemmin puolin. Nosta bagelit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja siitä melkein heti leivinpaperille. Vain sen verran, että enin kosteus jää talouspaperiin. (Jos bagelit ovat vähänkin liian kauan talouspaperin päällä, paperi tarttuu niihin kiinni.) Voitele bagelit vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle vielä seesamin- ja/tai unikonsiemeniä. Paista bagelit uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä bagelit ritilällä.

Perinteisesti bagel nautitaan tuorejuuston ja graavilohen kanssa. Niin mekin teimme.


Ei kommentteja: