keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Omena-kaneli-kaurapannukakku täydentämään hernesoppa-ateriaa



Jääkaapista löytyi puolen litran maitotölkki, jonka viimeinen myyntipäivä oli 19. joulukuuta. Vastahan siitä on runsaat pari viikkoa aikaa. Eihän sellaista maitoa voi vielä heittää pois, vaan siitä tehdään pannukakkua. Itse asiassa, kun avasin maitotölkin sekoittaakseni sisällön pannaritaikinaan, maito oli ihan priimakunnossa. Ei tuoksahdellut eikä maistunut mitenkään pahentuneelta tai muuten oudolta. Se maito olisi kelvannut vaikka ihan juotavaksi. (Koskaan ei ainakaan pidä avaamatta ja haistamatta/maistamatta heittää mitään pois.) Maustoin taikinan raastetulla omenalla ja kanelilla, ja siitä tuli oikein hyvää. Pannari maistuu perinteisen loppiaisen soppapäivän jälkiruoaksi, aamiaiseksi, välipalaksi, nams. (Meidän hernekeittoreseptimme löytyy täältä.) Ja koska pannukakkuun käytettiin vanha maito sekä joululta jääneet pari omppua, tämä voitaneen nimetä "hävikistä herkuksi".


Omena-kaneli-kaurapannukakku

2 omenaa karkeana raasteena
2 munaa
5 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita (Elovena)
1 dl mantelijauhoa
2-3 rkl voisulaa
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria

Kuori ja raasta omenat isoon kulhoon. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää vuorotellen maitoa sekä vehnä-, kaura- ja mantelijauhoa ja sekoita nämä kaikki kunnolla sekaisin. Lisää sitten vielä voisula ja sekoita hyvin. Mausta lopuksi suolalla, kanelilla sekä fariinisokerilla ja anna taikinan levätä noin tunnin ajan ennen paistamista.

Voitele tai vuoraa noin puolikkaan uunipellin kokoinen uunivuoka leivinpaperilla, kaada siihen taikina ja kypsennä pannukakku 225 asteessa noin 30 minuuttia. Omenaraaste antaa pannaritaikinalle paljon mehevyyttä ja mikäli alapuoli tuntuu paiston jälkeen jäävän edelleen liian kosteaksi, jäähdytä pannukakkua hetki ja paista vielä pelkällä alalämmöllä noin 10-15 minuuttia.

Tämän pannarin voisi nauttia vaikkapa vaniljajäätelön sekä omppuhillon tai karamellisoitujen omenoiden kanssa. Eikä ole pahaa ihan pelkästään sellaisenaankin... Mutta jos lähikaupassa sattuu olemaan paketti ihanan toffeista Omar-jäätelöä, se on ihan parasta omppupannariin.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maitotuotteet säilyvät hyvinä uskomattoman kauan päiväyksen jälkeen varsinkin jos purkkeja ei ole avattu. Pari viikkoa päiväyksen yli voi käyttää ainakin rahkaa, kermaa ja jogurtteja.
Toi on muuten ihan paras pannarivuoka!

Kaura kirjoitti...

Joo, ei tosiaankaan kannata pois heittää ennen kuin tarkastanut. Hapanmaitotuotteet säilyy tosi pitkään päiväyksien jälkeenkin. Samoin maidot, ainakin laktoosittomat ja Hyla versiot. Herkullista pannaria, pitäis itsekin tehdä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Olen kyllä useinkin käyttänyt "vanhentuneita" hapanmaitotuotteita, mutta se oli todellinen yllätys, että tavallinen Valion kevytmaito oli täysin priimaa tavaraa vielä 16 päivää "parasta ennen" jälkeen. Eipä ollut päässyt kylmäketju pahasti katkeamaan...