perjantai 1. tammikuuta 2016

Samppanja-granaattiomenahyytelöllä viimeistelty valkosuklaapannacottaMuutama viikko sitten kaikki kaupoissa näkemäni granaattiomenat olivat kauniin kirkkaanpunaisia ja siemenet niiden sisällä niin syvän tummanpunaisia, että kuvassa ne näyttivät miltei mustilta. Nyt joka paikassa näkyy myytävän vaaleita, hiukan ruskehtavan punertavia granaattiomenoita, joiden väri korreloi sisuksen kanssa: siemenetkin ovat vain hennon vaaleanpunaisia. Ilmeisesti granaattiomenoita on monia eri lajikkeita kuten tavallisiakin omppuja. Onneksi kuitenkin valkosuklaapannacotan päällä vaaleanpunaisetkin siemenet ovat ihan kivan näköisiä. Tämän jälkiruoan voi valmistaa etukäteen isollekin vierasjoukolle. Ohjeesta tulee neljä annosta.


Samppanja-granaattiomenahyytelöllä viimeistelty valkosuklaapannacotta

pannacotta
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
2 liivatelehteä (= 4 g)
50 + 50 g karkeasti raastettua valkosuklaata
granaattiomena-samppanjahyytelö
1 granaattiomena
1 dl samppanjaa
(1 rkl sokeria)
1 liivatelehti

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna sillä välin kerma ja maito kattilassa kiehumispisteeseen, ota kattila pois liedeltä ja lisää 50 g valkosuklaaraastetta hyvin sekoittaen. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne kuuman pannacottaseoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä noin 5-10 minuuttia ja lisää vasta sitten loppu valkosuklaaraaste. Sekoita hyvin. Jätä pannacotta vielä noin 5-10 minuutiksi jäähtymään kattilaan ennen kuin sekoitat sen vielä kerran pohjia myöten ja kaadat annosvuokiin hyytymään. Pieni jäähdyttäminen ja lopuksi sekoittaminen ennen vuokiin kaatamista estää sen, että valkosuklaan rasva ei vanukkaan hyytyessä nouse pannacotan pinnalle. Jäähdytä annosvuokia jääkaapissa 3-5 tuntia.

Halkaise granaattiomena ja naputtele siemenet kulhoon. Laita 1 liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kaada samppanja mikronkestävään kuppiin ja lisää sokeria mikäli samppanja itsessään ei ole yhtään makeaa. Sekoita hyvin ja kuumenna samppanja kiehumispisteeseen. Puristele liivatteesta ylimääräinen vesi ja sulata liivate kuuman samppanjan joukkoon. Lusikoi jokaisen pannacotta-annoksen pinnalle kerros granaattiomenan siemeniä ja lusikoi varovasti samppanjahyytelöä niiden päälle. Laita annosvuoat takaisin jääkaappiin vielä pariksi tunniksi, jolloin jälkiruoka on valmista tarjottavaksi.


Ei kommentteja: