tiistai 26. tammikuuta 2016

Rokotettu nyhtöpossu haudutuspadassa


Yllytyshulluna härpäkevastaavana tulin sitten hankkineeksi meillekin Slow Cookerin eli sähköisen haudutuspadan. Perusteluna käytin sitä, että se maksoi vain alle 30 euroa ja ”muillakin blogaaneilla on sellainen”. Padan tilavuus on 3,5 litraa ja se tuntuu riittävältä meidän talouteemme. Jotta sen toimivuus tulisi testattua, päätin valmistaa jotakin ennestään tuttua. Näin vertailu vaihtoehtoisen valmistustavan kanssa olisi mahdollista. Koe-eläimeksi valikoitui nyhtöpossu, sillä emme ole aikoihin sitä laittaneet. Uutta tässä reseptissä oli tapa maustaa possu. Olin aiemmin hankkinut netistä teräksisen ruiskun ja neulan, jolla lihaan voi ruiskuttaa suolaliuosta. Samalla sekin tulisi testattua.


Nyhtöpossun jälkeen laitoin haudutuspataan sipulia ja juureksia, jotka valmistuivat omia aikojaan possulle kaveriksi revityn possun odotellessa jääkaapissa.Rokotettua nyhtöpossua haudutuspadassa

1,5 kg            porsaan kasslerpaisti

suolaliuos

5 dl                vettä
0,5 dl             merisuolaa
2 tl (10 ml)   ruokosokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota suola ja sokeri siihen. Anna liuoksen jäähtyä.

maustesekoitus (jota olen käyttänyt ennenkin)

1 rkl              jeeraa
1 rkl              valkosipulijauhetta
1 rkl              sipulijauhetta
1 rkl              chilijauhetta
1 rkl              cayennepippurijauhetta
1 rkl              paprikajauhetta
1 rkl              rouhittua mustapippuria
1 rkl              suolaa
1,25 dl           ruokosokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä sivuun odottamaan.


Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Ruiskuta suolaliuosta moneen paikkaan lihaan syiden suuntaisesti, kunnes se alkaa olla ”täynnä” (sen kyllä huomaa). Hiero mausteseosta lihan pintaan ja nosta possu haudutuspataan. Laita kansi päälle ja lämpötilasäädin asentoon Low. Annoin lihan kypsyä 8 tunnin ajan. Käänsin sen neljän tunnin jälkeen yhden kerran. Nostaessani lihaa pois padasta se hajosi kahteen osaan, eli siitä oli tullut todella kypsää. Lihasuikaleet irtosivat lähes itsestään, kun niille näytti haarukkaa.

Possu oli tosi mehevää ja tasaisesti maustunutta. Aion jatkossakin valmistaa nyhtöpossuni tällä tavalla.Juurekset haudutuspadassa

1                    iso punasipuli lohkoina
2                    porkkanaa paloiteltuina
1                    palsternakka paloiteltuna
1                    bataatti paloiteltuna
muutama       timjaminoksa
1 rkl              oliiviöljyä
2 rkl              juoksevaa hunajaa
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä

Pilko juurekset ja sipuli ja laita ne haudutuspataan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, hunaja ja mausteet ja hiero ne käsin juurespaloille. Järjestä bataatti päällimmäiseksi. Hauduta matalammalla Low –asetuksella 4 tuntia tai kunnes tuntuvat sopivilta. Bataatit voi lisätä pataan vaikka vasta tunnin kuluttua, sillä ne pehmenevät nopeammin kuin muut ainekset.


2 kommenttia:

Helzu kirjoitti...

Tämä lähtee testaukseen heti ensi viikolla. Tänään kaupassa katsoin Bravuurin (kallis!)valmista nyhtöpossupaistia ja mietin, voisiko tuon tehdä itse.

M kirjoitti...

Kyllä hyvä kotitekoinen aina teollisen voittaa :) Maustemäärä voi tuntua hurjalta, mutta ne kannattaa kaikki laittaa, sillä valmiin possun maku kyllä palkitsee.