tiistai 5. tammikuuta 2016

Talvi ei päässyt yllättämäänPakkanen saa paukkua, kun Söpölle ja Höpölle puetaan asianmukaiset talvipalttoot. Nämä kotitekoiset koirantakit on suunniteltu lämmittämään mahdollisimman hyvin. Kun vähän eteläisempää rotua edustavilla koirilla ei ole pohjakarvaa ja lämmönsäätely on optimoitunut keskuslämmitystaloon, ulkona tulee nopeasti vilu ilman lisävaatetusta. Jos pakkasta on enemmän kuin kymmenen astetta, heitetään tytöille takit päälle. Reippaasti yli 20 asteen pakkasilla täytyy alkaa harkita jo jonkinlaisia tossuja tai sitten vaan pitää ulkoilut sen verran lyhyempinä. 

Vatsanaluslieve on kiinnitetty takin etuosan sisäpuolelle, jolloin tuuli ei pääse puhaltamaan hihasta sisään, mutta takissa mahtuu silti esteettömästi liikkumaan. Tarrakiinnitys on vyöosassa. Sävy-sävyyn väritys ei loista liian kauas, mutta heijastinnauhat senkin edestä.

Takalieve peittää reidet ja siinä, samoin kuin hännän juuressa (takaheijastimien kohdalla), on pieni sisäänotto, joka muotoilee kankaan kääntyväksi myös reiden taakse. Löysähköt kuminauhat pitävät takaosan paikoillaan kovassakin menossa. Takin ulkopuoli on tuulenpitävää ulkoilukangasta ja sisäpuoli ohutta 100% villakangasta.

Takki on riittävän suuri, jotta koira voi ravistella sen alle ”lämmittävän villavuorin” omista karvoistaan. Kun vyötärönympärystä voi säätää, tarvittaessa takin sisään mahtuu ohut fleecepaita vielä pahemmilla pakkasilla. Tein tuttavan rottispojalle samanlaisen takin, mutta vähän miehekkäämmällä mustalla kankaalla ja punaisilla heijastinnauhoilla.

Mennään jo! Tuolla lumessa on ihan tuoreita kaninjälkiä!
EDIT yleisön pyynnöstä: KOIRAN PAKKASTÖPPÖSET

Vanharouva-Söpön varpaita paleli kovasti, kun viime yönä käytiin vielä pikaisesti puistossa. Aamun lämpö kylmätila oli – 18° ja niinpä Söpölle puettiin aamukävelylle töppöset tassuihin. Nämä koirantossut syntyivät, kun muutama vuosi sitten halusin käyttää pois yhden pienen palan vanhaa lampaanvuotaa. Siitä sai lämpimät karvapehmikkeet juuri sopivasti kahdeksan töppösen sisäpohjaan. Ulkopuoli on ihan tavallista fleeceä. Kiinnitys on kahdella tarranauhalla, joiden väliin on ommeltu pieni pätkä leveää kuminauhaa sekä napakkuuden että joustavuuden takia. Niin, ja sitten tietysti ne heijastinnauhat…

Kuvassa ylärivissä tossut sisäpuolelta, alarivissä oikein päin. Kahdella joustavalla tarranauhavirityksellä pysyy hyvin kiinni eikä koira(t)kaan tunnu tykkäävän huonoa tossuistaan. Eipä nämä mitään vettä pidä, mutta pakkasella toimivat oikein hyvin.


5 kommenttia:

luimupupu kirjoitti...

Hienot ja käytännöllisen tuntuiset takit. Pitääpä näyttää Armakselle kuvia, kuinka nätisti tytöt ovat takit päällä :). Meillä pukemisshow on melkoinen ja takki päällä ei viitsitä liikkua kunnolla. -15 ei näköjään vielä ole liian kylmä vaikka karva ei olekaan vielä aikuisen.

Ulla kirjoitti...

Ompelutaito olisi kyllä suotavaa, kun laumassa on niin epästandardit koirat, ettei niille kaupan hyllystä sopivaa takkia meinaa löytyä. Kääpiösnautserin pelasti Pomppa, mutta tuo havannalainen on niin pitkäselkäinen pötkö, että mittatilaus on ainoa keino saada se pysymään lämpimänä.
Oletko itse tehnyt koirille töppösetkin? Millä konstilla saat ne pysymään jalassa?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Nuorella koiralla on yleensä niin paljon vauhtia, että se ei ehdi palella. Mulla oli joskus pieni terrieri, joka jouduttiin iho-ongelmien takia trimmaamaan keskellä kylmintä talvea. Neuloin sille villapaidan, jota oli alkuun melkein mahdotonta pukea. Mutta kun koira huomasi, että villapaita päällä onkin aika mukavan lämmintä, pukeminen helpottui huomattavasti :)

@ Ulla
Editoin tähän lisäksi pari tossukuvaa. Tarranauha-kuminauha-kiinnitys on sopivan napakka pitämään tossut paikoillaan. Jos koiralla on tossu vain yhdessä tassussa, se yrittää kulkea kolmella jalalla, mutta kun joka tassussa on töppönen,kävely sujuu ihan hyvin.

Ulla kirjoitti...

Vau, kiitos, nuo näyttävät lämpimiltä, ja todella hyvä tuo kiinnityssysteemi. Pitääpä kokeilla, jos osaisi itse askarrella edes jotain tuonnepäin.
Tänä aamuna oli -30, joten palelevatassuinen nuorimmainen juoksi lähimpään kukkapenkkiin kakalle ja sitten heti takaisin sisälle :-D

Tuplaespresso kirjoitti...

Tein nuo tossut muutama vuosi sitten, jolloin en ollut mistään löytänyt kunnollisia pakkastossuja. Nyt ainakin topcanis valmistaa ihan kivan näköisiä, samantyyppisiä ja niissä on jopa liukuestepohja.

http://www.topcanis.com/fi/tuotteet/76-koirat/vaatetus/759-halla-fleecetossut-2

Muistaakseni hinta on jotain parinkympin paikkeilla.

Tuossa meni pari talvea jolloin tossuja ei tarvinnut, mutta nyt ne ovat olleet enemmän kuin käyttökelpoiset. Kun koiran tassuja ei ole suunniteltu jalkineille, täytyy koko ajan tarkkailla ettei tossu putoa vauhdissa - vaikka siinä olisi kuinka hyvä kiinnitys.