sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Nahkiaisia ja niiden kastikkeita
Nahkiainen, tuo kalaksikin kutsuttu ympyräsuinen, jakaa herkuttelijat kahteen lokeroon: niihin, jotka tykkäävät ja niihin, jotka eivät tykkää. Meillä minä tykkään, mutta Tuplaespresso ei. Tai oikeastaan tykkäisi, mutta ei tykkää nahkiaisen aiheuttamasta närästyksestä, joka hänen kertomansa mukaan tuo kalanmaksaöljyn maun suuhun ainakin seuraavan kolmen vuorokauden ajan.

viikon kala (tai ainakin vedenelävä)   30 / 33    nahkiainen

eurooppalainen jokinahkiainen,  Lampetra fluvialis

kuva: Wikipedia

Ympyräsuinen nahkiainen, eli siis leuaton ja suomuton kala, on hiukan ankeriaan näköinen loiseläin, joka tarrautuu kiinni isompiin kaloihin, puree terävillä hampaillaan nahan rikki ja imee kalan verta sekä kudosnesteitä kunnes tulee kylläiseksi. Nahkiainen on WWF:n ”vihreällä listalla”.

Alkusyksy on nahkiaisen parasta pyyntiaikaa, sillä silloin ne ovat tukevassa kunnossa. Myöhemmin nahkiaiset laihtuvat, jolloin makukin muuttuu. Suomalainen tapa kypsentää nahkiaiset on niiden paistaminen eli halstraaminen leppähaloilla kuumennetussa nahkiaisuunissa. Nahkiaisten verestäminen on sotkuisen oloista puuhaa, mutta se tulee tehdä huolellisesti, jotta samalla sen pinnalta poistuu lima ja saadaan hyvä lopputulos.

Paistettu nahkiainen on parhaimmillaan suoraan paperilta syötynä mieluiten paistolämpiminä pyrstöstä kiinni pitäen ja päästä haukaten. Niiden kanssa tarjotaan usein sinappikastiketta (Hovimestarinkastike), mutta tällä kerralla päätin tehdä niille valkosipulisen sinappimajoneesin. Tumma paahdettu ruisleipä, kylmä olut ja kotimainen kossusnapsi täydentävät makunautinnon.


Valkosipulinen sinappimajoneesi

120 g                                   majoneesia – kotitekoista tai Hellmansin
3 tl                                      Dijon sinappia
2 tl                                      juoksevaa hunajaa
2                                          raastettua valkosipulin kynttä
1 rkl                                    hienonnettua salottisipulia
1/4 tl                                   rouhittua valkopippuria
1 rkl                                    hienonnettua tuoretta ruohosipulia
1 rkl                                    tuoretta tilliä hienonnettuna
ripaus                                  hienoa merisuolaa

Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin vetäytymään ja tarjoa esimerkiksi nahkiaisten ja paahdetun ruisleivän kera. Toimii dippikastikkeena erilaisten friteerattujen ruokien kanssa ja paistettujen kalaruokien kastikkeena.


Ei kommentteja: