maanantai 5. lokakuuta 2015

Avaruuskiviä eli Rocky Road
Pienen synttärisankarin merkkipäivää vietettiin avaruusteemalla. Isukin työkaverit olivat rakentaneet pahvista koko lastenhuoneen korkuisen raketin, jonka sisään mahtui vuorollaan pari, kolme pientä juhlijaa. Wau! Synttärisankari itse oli pukeutunut avaruuspukuun ja tätinsä oli loihtinut upean kakun, jonka pinnalle hän oli rakentanut sokerimassasta koko aurinkokunnan ja niiden väliä kiitävän raketin. Täti oli tuonut Lontoosta myös kakunkoristerakettiin sopivat kynttilät (jotain tähtisadetikun ja rakettimoottorin väliltä), jotka sytytettäessä löivät ilmoille oikein kunnon lieskat. Niin kunnon lieskat, että palohälytinkin pärähti hetkeksi soimaan. Siitä tulikin hetkeksi oikein ikimuistoista synttärimusiikkia.

Synttäriteema inspiroi minua tekemään kahvipöytään rocky roadia eli tässä tapauksessa avaruuskiviä. Niitä piti tehdäkin sitten kokonaisen ison meteoriitin verran, sillä lauantaina päivänsankari kestitsi sukulaiset ja perheystävät. Sunnuntaina oli lapsivieraiden vuoro.


Rocky Road

”3 osaa”  karkkeja, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, vaahtokarkkeja, fudgea, marenkeja yms
”2 osaa”  suklaata

Sattumat leikataan halutun kokoisiksi paloiksi, sekoitetaan keskenään ja lisätään vesihaudekulhossa sulatettuun suklaaseen huolellisesti sekoittaen. Massa levitetään leivinpaperille sopivan kokoiseen vuokaan ja annetaan jäähtyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kun Rocky Road on kovettunut, se paloitellaan. Siinä resepti kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Sattumia ja suklaata, se on rocky roadin perusresepti, jota voi halutessaan muokata ihan sen mukaan millaisista karkeista itse pitää. Sattumia pitää olla enemmän kuin suklaata, sillä suklaan tehtävä on vain liimata kaikki kiinni toisiinsa. Jos siis suklaata on 200 gramman levy, sen joukkoon voi sekoittaa noin 300 grammaa sattumia. Joissain resepteissä suklaan joukkoon sulatetaan voita ja siirappia tai kondensoitua maitoa, tai käytetään sattumina murskattuja valmiita keksejä, tai vuokaan levitetty suklaamassa päällystetään lopuksi tomusokerilla tai kookoshiutaleilla. Erilaisia reseptejä on loputtomasti. Jos kovettunut massa leikataan paloiksi, suurehkot sattumat suklaan joukossa näyttävät paremmilta ja muodostavat mosaiikkimaisen leikkauspinnan. Jäähtyneen massan voi paloitella myös taittamalla, jolloin sattumat voi leikata paljon pienemmiksi, kuin soramuruiksi suklaan joukkoon.Avaruuskivet


Minä kävin etsimässä sopivia sattumia irtokarkkikaupassa sekä ”punnitse ja säästä”-kaupassa. Yhteispaino avaruuskivien sattumilla oli noin 700 grammaa. Suklaata näihin tuli yhteensä noin 500 grammaa, josta 350 grammaa Fazerin sinistä ja 150 grammaa Pandan valkosuklaata. Loppujen lopuksi sattumia varten sekoitin yhteen tilavuudeltaan suunnilleen yhtä suuret osat tällaisia aineksia:

minipätkiksiä
polkagris-karkkeja
kermafudgea (tai omar-karkkeja)
Kouvolan lakritsia
mansikkasuklaakonvehteja
muromysliä
puolikuivattuja mansikoita
kuivattuja ananaspaloja
kuivattuja papaijapaloja
kuivattuja mangopaloja
pakastekuivattua mansikkaa
pakastekuivattua vadelmaa
perunalastuja
suolapaahdettuja maapähkinöitä
suolapaahdettuja pistaasipähkinöitä
suolapaahdettuja cashewpähkinöitä

Saattoi tuossa joukossa olla vielä jotain muutakin, kun vain muistaisi mitä kaikkea niihin pusseihin oikein kauhoin… Unohdin tosin ostaa pieniä vaahtokarkkeja, mutta kyllä tämä suklaa oli hyvää ilman niitäkin. Paloittelin kaikki ainekset kohtalaisen pieniksi paloiksi, useimmat veitsellä leikkaamalla, polkagrisit ja pähkinät morttelissa murskaamalla. Sitten kaadoin ainekset isoon muovipussiin ja hölskyttelin.

Paloittelin suklaat kulhoon ja laitoin kulhon kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Heti kun suklaat olivat sulaneet sopivasti juoksevaan muotoon, lisäsin sattumat ja sekoittelin ne huolella suklaan joukkoon. Levitin massan leivinpaperille isolle tarjottimelle, jäähdytin jääkaapissa ja muutaman tunnin kuluttua taittelin suklaan pienemmiksi paloiksi. Synttäreille tämä runsaan kilon verran ”avaruuskiviä” pakattiin valkoiseen ”Nasa”n lahjakassiin. Lauantain synttärivieraat olivat sitä mieltä, että mitä enemmän ja monen makuisia sattumia, karkkia, hedelmää ja pähkinää laidasta laitaan monelta planeetalta, sitä paremmat rocky roadit avaruuskivet.

Hyvää 5-vuotissynttäriä pienelle astronautille


Ei kommentteja: