sunnuntai 11. lokakuuta 2015

70's katkarapucocktail


1970-luvulla syntyi Ruisrock, rakennettiin Finlandia-talo, viinakortti poistui käytöstä ja katkaravuista tuli koko kansan suosikkiruoka. Katkaravut olivat siitä kätevät, että niistä nauttiminen ei ollut sidottu johonkin tiettyyn vuodenaikaan kuten oli jokirapujen laita, vaan katkarapuja sai kaupasta ympäri vuoden. Kun haluttiin kestitä vieraita oikein kunnolla, hankittiin jättipussillinen kuorellisia katkarapuja ja rakennettiin niistä illanistujaisten ruokapöytään näyttävä, korkea asetelma. Alimpana oli kaikkein suurin matala lautanen, sen päällä iso syvä lautanen, sen päällä jälkiruokakulho, sitten sopivan kokoinen jalallinen kulho ja päällimmäisenä jalallinen viinilasi. Kun nämä täytettiin kuorellisilla katkaravuilla, pöytä ei muuta koristetta kaivannutkaan. Katkarapujen kuorimisessakin oli ohjelmaa kerrakseen. Kuoritut katkaravut aseteltiin yrttivoilla voidellun lämpimän paahtoleivän päälle ja syötiin kuten oikeat ravut. Kyytipoikana tarjottiin valkoviiniä, kuten Liebfraumilchiä tai Bordeaux Blancia. Viinikulttuuri oli Suomessa siihen aikaan vielä lapsenkengissään ja Alkon mukaan Vinetto oli Suomen ostetuin viini koko 70-luvun ajan.

kuva: wikipedia
 
viikon kala   28 / 33    katkaravut


Katkarapuja on lukuisia lajeja, mutta vain osa niistä on kaupallisesti merkittäviä. Englanniksi näitä äyriäisiä kutsutaan nimillä shrimp tai prawn, joista jälkimmäiset ovat isompia. Maussa ei kuitenkaan ole juuri mitään eroa. Wikipedia kertoo asiasta enemmän.

Kuten elokuvassa Forest Gump kerrottiin: Anyway, like I was sayin', shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Dey's uh, shrimp-kabobs, shrimp creole, shrimp gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There's pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp, shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad, shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich. That- that's about it.” Mitä siihen lisäisi?

Olemme taltioineet tähän blogiin monta tunnettua katkarapuruokaa, kuten Kuha Walewska, Toast Skagen, Moqueca de Camarão, Nasi Goreng, (lisää löytyy tunnisteella katkaravut) ja tässä vielä yksi tärkeä klassikko: 1970-luvun suursuosikki, katkarapucocktail. Oikeastaan tämä pitäisi tarjoilla jalallisesta cocktaillasista, mutta me emme omista sellaisia, joten vähän parempi juomalasi saa luvan kelvata tarjoiluastiaksi. Ohjeessa mainitun kurkun voi halutessaan korvata avokadolla, vaikka avokado ei varsinaisesti Suomessa kuulunutkaan 70-luvun raaka-aineisiin.


Katkarapucocktail
(neljälle)

150 g kuorittuja katkarapuja
1 tomaatti tai 6 kirsikkatomaattia
noin 10 cm pätkä kurkkua (tai pieni avokado)
50 g herneitä
jäävuorisalaattia tai friseesalaattia
1-2 rkl sitruunamehua
1 keitetty kananmuna
4 kuorellista katkarapua
herneenversoja
Rhode Island kastiketta


Rhode Island kastike

1 dl majoneesia
1 dl créme fraichea
3 rkl ketsuppia
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl chilikastiketta
1 rkl konjakkia
suolaa, mustapippuria


Ei kommentteja: