keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Syksyn parhaat kaalikääryleet täytetään sienillä



Sienet ja kaali sopivat hyvin yhteen. Luimupupun blogissa oli juuri valmistettu kaalikääryleitä ja kun meillä sienet ovat jo muutaman viikon ajan odottaneet päästä käärityksi kaalin sisään, päätimme että se on nyt tai ei koskaan (tai taaskaan ainakaan vielä muutamaan viikkoon). Tavallisten metsäsienten maku sopii ehdottomasti parhaiten sienikaalikääryleisiin. ”Tavallisten” tarkoittaa suolaan säilöttyjä rouskuja, joista kangasrouskuja pitää olla vähintään puolet ja loput sitten sekoitus haapa-, leppä- ja karvarouskuja. Jos näitä sieniä ei tänä harvinaisen surkeana sienivuonna ole sattunut löytymään, apu löytyy kaupan hyllyltä. Ainakin Sauvon Säilyke sekä Kaskein Marja kumpikin tuottavat kuluttajille mietoon suolaliemeen säilöttyjä sekarouskuja.

Kaupasta valitsimme laarin valtavimman savoijinkaalin, joka painoi noin 1,7 kiloa. Siitä riittää lehtiä noin 20-25 kaalikääryleeseen. Sienikaalikääryleiden ohje on tarkoitettu hiukan pienemmälle kaalille, joten teimme puolet sienikääryleitä, puolet tavallisia lampaanjauhelihalla täytettyjä kaalikääryleitä. Lammaskaalikääryleiden ohje on julkaistu blogissamme jo joulukuussa 2012.


Mitä järkeä sitten on tehdä sellaista määrää kaalikääryleitä, joiden syömiseen tarvitaan koko komppania? Järki on siinä, että kaali vain paranee lämmitettäessä. Ei näitäkään kääryleitä syöty heti, vaan ne lämmitettiin paistinpannulla seuraavana päivänä ja loput menivät pakkaseen nautittaviksi myöhemmin. Vähän voita pannulle, siihen kaalikääryleet lämpiämään ja lautaselle tarjolle puolukan sekä maustekurkun kanssa. Sen parempaa syysruokaa saa hakea.


Sienitäytteiset kaalikääryleet

1 savoijinkaali
vettä, suolaa

1 iso sipuli
1 rkl voita

0,5 dl ohrasuurimoita
1 lihaliemikuutio

250 g suolarouskuja (sienten nettopaino)
1 kananmuna (koko L)
0,5 dl kermaa
3/4 tl suolaa
1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta meiramia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa siirappia
1 tl valkoviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria rouheena

lisäksi paistamiseen
voita
tummaa siirappia
lihalientä

Keitä ohrasuurimot kypsiksi lihaliemessä ja anna jäähtyä. Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja kuullota pienessä määrässä voita.

Irrota kaalista niin paljon isoja lehtiä kuin siitä sopivasti irtoaa. Kaiverra samalla kaalin kova kantaosa pois. Keitä lehtiä isossa kattilassa runsaalla suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia kunnes lehdet hiukan pehmenevät. Valuta kaalinlehdet ja ohenna varovasti niiden lehtiruoti (varo ettei kaalinlehtiin tule reikiä). Keitä loput kaalin sisuksesta pehmeäksi ja leikkaa ne kohtalaisen hienoksi. Hienonna sienet sekä yrtit pieneksi silpuksi. 

Tee kattilaan noin puoli litraa lihalientä käyttäen kaalin keitinvettä sekä lihaliemikuutiota. Tätä lihalientä käytetään kääryleiden valelemiseen uunissa.

Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset ja tarkista maku.

Kääri jokaisen kaalinlehden sisälle lusikallinen täytettä (ison lehden sisään isompi, pieneen pienempi lusikallinen) ja aseta kääryleet voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Tee mahdollisimman tiukkoja kääryleitä, sillä löysät tuppaavat aukeamaan paistettaessa. 

Valuta päälle siirappia ja sinne tänne muutama voinokare. Kypsennä kääryleitä uunissa 200 asteessa noin 1 tunti. Valele kuumalla lihaliemellä muutaman kerran paiston aikana.

Tarjoile (paistinpannulla voissa lämmitettynä seuraavana päivänä) puolukkahillon ja maustekurkun kanssa.



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Omat kääryleet loppuivat jo, joten voisin ottaa noita sieniversioita muutaman lounaaksi. Miksiköhän en törmännyt pikaisella haullani viikonloppuna teidän savoijinkaali-lammaskääryleisiinne?

Tuplaespresso kirjoitti...

Vika on varmaan siinä, että nimesimme silloin ne lammaskaalikääryleiksi. Nykyisin ollaan yritetty opetella kirjoittamaan parempia otsikoita ja täsmällisempiä määritelmiä että hakukoneet löytäisivät oikeille sivuille.

Kaura kirjoitti...

Ooh! Herkullisen näköistä. Itselläni vielä listalla jonossa, luimupupulassa jo kommentoinkin että kasvisverisiona menee testiin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Nam ja Maiskis! Ohjeesta kiitos, olivat kyllä vallan maukkaita. Ja nyt löytyy pakastimesta aimo annos herkkunyyttejä...