keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Päärynäpannukakku Taivassalon päärynöistä




Tämä päärynäpannukakku on eräänlainen fuusioresepti, joka on saanut vaikutteita niin ranskalaisesta clafoutiksesta (tai flaugnardesta) kuin ålandspannkakasta. Vielä kun päärynät tulivat Taivassalosta ja sinihomejuusto Italiasta, niin on tässä pannukakussa kansainvälisyyttä ja etnistä värinää kerrakseen. Yritin välttää liikaa makeutta ja onnistuinkin siinä aika hyvin. Päärynät tekivät pannukakun todella meheväksi ja sinihomejuustolla maustettu kermavaahto antoi vähän lisää potkua. Vaikka ohjeessa päärynät onkin kuorittu, niin tällaiset omakotikasvatetut päärynät voinee ihan hyvin laittaa pannukakkuun myös kuorineen.


Ålandsclafoutis med päron eli päärynäpannukakku

1 rkl voita
1 rkl ruokokidesokeria
10 pientä kotimaista päärynää
4 dl maitoa
0,5 dl mannasuurimoita
1 dl kermaa
2 munaa
0,5 dl vehnäjauhoa
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 tl hienonnettua kardemummaa
0,5 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa

tomusokeria

30 g sinihomejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria

Keitä ensin maidosta ja mannasuurimoista löysähkö mannapuuro ja sekoita joukkoon lopuksi kerma. Jäähdytä puuro. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori päärynät, poista siemenkota ja leikkaa lohkoiksi. Voitele piirakkavuoka voilla ja ripottele sen päälle ruokokidesokeri. Asettele päärynälohkot tasaisesti vuoan pohjalle.

Vatkaa puuron joukkoon munat, vehnäjauho, sokeri, suola sekä mausteet. Nostele pannukakkutaikinaa varovasti kauhalla päärynöiden päälle tasaiseksi kerrokseksi. Vain sen verran taikinaa että päärynälohkot peittyvät kokonaan, mutta eivät ala uida. Paista pannukakkua 200 asteessa ensin 30 minuuttia. Sammuta uuni ja anna pannukakun kypsyä jäähtyvässä uunissa vielä 15 minuuttia. Jäähdytä pannukakku huoneenlämpöiseksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Lämmitä kermaa sen verran että sinihomejuusto sulaa joukkoon. Painele seos siivilän läpi toiseen kulhoon niin, että sinihome jakautuu kermaan tasaisesti kuin jauheena. Lisää sokeri ja jäähdytä kerma jääkaappikylmäksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja tarjoile päärynäpannukakun kanssa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huisin hieno kansainvälinen jälkkäri.
Me olimme lauantain markkinoilla luumu- ja päärynänmyyjän kojulla niin myöhään (puolisen tuntia tapahtuman alkamisen jälkeen), että paikalliset pikkupäärynät olivat jo loppuneet.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kotimainen päärynä on niin harvinaista herkkua, että varmasti ne menevät kaupaksi hetkessä :)

Jael kirjoitti...

Mikä ihana päärynämäärä;kiva kun on ystäviä joilla hedelmäpuita:)

Herkullinen jälkkäri:)

Kaura kirjoitti...

Aika herkkua. Voi varmasti korvata ompoillakin nuo päärynät näin satoaikaan. Päärynöilläkin voisi koittaa, tosin ulkomaalaisiin tyytyminen. :)