lauantai 27. syyskuuta 2014

Rôtisseurit Stockmann herkussaChaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä kansainvälistä ja kansallista ruokakulttuuria. Järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä noin 80 maassa.

Ravintolalle tai ruokakaupalle myönnetty Paistinkääntäjien kilpi on järjestön korkein tunnustus, se on merkki ruoka- ja palvelutuotteiden korkeasta tasosta. Kilpikriteerien mukaan ruoan tulee olla hyvän makuista ja rakenteellisesti sekä ulkonäöllisesti onnistunutta sekä puhdasta, hygieenisesti valmistettua ja turvallista. Valikoiman tulee olla monipuolinen niin raaka-aineiden kuin valmistusmenetelmien suhteen. Kilpiyrityksen, niin ravintolan kuin ruokakaupan, kuten Stockmann Herkun, tulee täyttää kriteerit sesongista riippumatta ja tilannetta seurataan vuosittain.

Tänä viikonloppuna Rôtisseurit järjestävät yhteistapahtuman Stockmann Herkun kanssa ja perjantaina sekä tänään lauantaina järjestön jäsenet kokkaavat Stockmannin demokeittiöissä kauden syksyisiä makuja ja kertovat enemmän Paistinkääntäjien toiminnasta ruokakulttuurin parissa. Keittiömestari Kim Palhusin suunnittelema menu sisältää ajankohtaisia raaka-aineita, joista Stockmann Herkuissa ympäri Suomen kokataan alkuruoaksi siikachevicheä ja perunakakkuja, pääruokana maistatetaan hirvipyöryköitä sekä omena-punajuuri-ohrattoa ja jälkiruoaksi on tarjolla herkullinen yhdistelmä vadelmaa, punajuurta, omenaa sekä granolaa. Tervetuloa maistelemaan. Minä kokkasin eilen Helsingin keskustan Stockan Herkussa ja tänään lauantaina tie vie lieden ääreen Itäkeskuksen demokeittiöön.

Kaikki Rôtisseurs-tapahtumat liittyvät tavalla tai toisella gastronomiaan, raaka-aineisiin, ruokatuotantoon, tapa- ja juomakulttuuriin. Tapahtumiin kuuluvat erilaiset teemaillalliset laadukkaine juomineen, ruoanvalmistuskurssit, vierailut elintarviketuottajien luona sekä nuorten kokkien ja nuorten sommelierien kilpailut. Vuosittain järjestetään suurkapituli Grand Chapitre, jossa installoidaan uusia jäseniä. Järjestön tapahtumat ovat pääsääntöisesti avec-tilaisuuksia.

Jäsenmäärä Suomessa on noin 1.900, joista 60% on harrastajia ja 40% ammattilaisia. Ylin päättävä elin Suomessa on Suomen kansallisen voutikunnan puhemiehistö, johon kuuluu 9 jäsentä. Suomi on jaettu 11 voutikuntaan, joiden toimintaa johtaa aluevouti Bailli Régional paikallisen voutineuvoston avustuksella. Alueelliset tapahtumat vaihtelevat kunkin alueen kulttuurin ja tarjonnan mukaan. Suomen Valtavouti, Bailli Délégué on Ari Arvonen. Pariisissa kokoontuvassa Suurneuvostossa (Conseil Magistral) Suomea edustavat Ari Arvonen, Ari-Pekka Parviainen ja Ahti Saarenpää. Järjestön korkein hallinnollinen elin on Valtaneuvosto (Conseil d'Administration), joka koostuu 15 henkilöstä ympäri maailman. Siinä Suomesta on Ari-Pekka Parviainen. Jäsenyydestä kiinnostuneet voivat kysyä asiaa oman alueensa voudilta, joiden yhteystiedot löytyvät Paistinkääntäjien nettisivuilta.


3 kommenttia:

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Ehdin jo käymään maistelemassa eilen, ja toiseen kertaan tänään kauppareissulla. Mielettömät tuoksut oli kyllä tiskin ympäristössä!

Jael kirjoitti...

Olisinpa ollut lähempänä niin olisin tullut käymään....

Tuplaespresso kirjoitti...

Stockalla kokkaaminen oli ihan mielenkiintoinen ja kiva kokemus. Paljon siellä kävikin väkeä maistelemassa. Menu oli tosi onnistunut ja tuossa seuraavassa päivityksessähän ne reseptit ovat kaikkien luettavissa ja kokattavissa :)