tiistai 18. helmikuuta 2014

Tästä ei kasvisruoka parane!



Juustoisella sienimuhennoksella gratinoitu kukkakaali on ollut lempiruokiani aina. Ja aina tarkoittaa aika helkutin pitkään, vuodesta kivi ja kirves. Jos tämä on herkkua tehtynä syyskesällä tuoreista sienistä, niin kuivatuista sienistä tästä tulee vielä parempaa, ihan tajuttoman hyvää. Kannattaa käydä syksyllä sienimetsällä tai ainakin kaveerata jonkun kanssa, joka sienestää. Kuivattujen sienten aromi (umami) iskee kuin nuijalla päähän ja sukeltaa makureseptoreihin täydentäen kukkakaalin makua niin, ettei tämän kanssa välttämättä edes kaipaa mitään muuta. Halpaakin tämä on, pahus, ei näin hyvä ja yksinkertainen ruoka voi olla näin edullista. Kuivaaminen voimistaa sienten makua - ja samalla helpottaa myös sienten säilyttämistä, kun ei tarvitse täyttää pakastinta tai jääkaappia sienipurkeilla. Tähän gratiiniin käytin 50/50 kuivattuja herkkutatteja ja suppilovahveroita. Yhdestä isohkosta kukkakaalista tulee kahdelle reilun kokoinen kasvisateria ja jos kukkiksen seuraksi paistaa pihvit tai kalafileet, siitä riittää neljälle. Paistetun kuhafileen, vuohenjuuston ja uunikuivattujen kirsikkatomaattien kanssa tästä tuli suorastaan juhlaruokaa.




Sienigratinoitu kukkakaali

20 g kuivattuja sieniä
2 dl vettä
1 isohko (800 g) kukkakaali
1 sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
3 oksaa tuoretta timjamia
1 dl maitoa
100 g mozzarella juustoraastetta
mustapippuria
suolaa

Murskaa ensin sienet ja laita ne likoamaan veteen pariksi tunniksi. Kun sienimurska on pehmennyt, valuta sienet siivilässä ja säästä liotusvesi, sillä sitä tarvitaan muhennokseen.

Esikypsennä kukkakaali kokonaisena melkein kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Nosta kukkakaali valumaan lautaselle talouspaperin päälle.

Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi kasarissa ja kuullota sipuli voissa miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää valutetut sienet ja kuumenna niitä hetken aikaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele ne sipuli-sieniseoksen joukkoon. Varo ettei jauhot pala. Lisää sienten liotusvesi sekä oksistaan riivityt timjaminlehdet ja sekoita tasaiseksi. Keittele muhennosta noin 5 minuuttia, lisää maito hyvin sekoittaen ja keitä vielä toiset 5 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsät. Ota kasari pois lämmöltä ja sekoita juustoraaste muhennoksen joukkoon. Maista muhennosta ja mausta se mustapippurilla sekä tarvittaessa myös suolalla.

Laita keitetty kukkakaali uunivuokaan leivinpaperille ja kaada sienimuhennos sen päälle. Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia.


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hienolta näyttävä ruoka, mutta nuo palapelikaakelit!!! Mahtavat! :D

Anonyymi kirjoitti...

Kaakeleita minäkin ihastelin isosti! Ja hyvältä kukkiskin näyttää.

Tuplaespresso kirjoitti...

http://www.porvoonpaja.fi/
Värivalikoimakin on aika mahtava.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiitos linkistä!