lauantai 15. helmikuuta 2014

Kvitteniketsuppi




Jääkaapin nollalokerossa oli vielä muutamia kvitteneitä, joiden säilyvyyttä olen testannut. Ostin hedelmät joulukuun alussa ja nyt parin kuukauden kuluttua ne näyttivät vielä oikein kiinteiltä ja hyviltä, sellaisilta kuin kvittenien kuuluukin olla. Mutta ei niitä viitsi ikuisuuksia siellä pitää, joten ajattelin keittää ne käyttövalmiiksi johonkin hyvään juttuun... Kun en sittenkään halunnut tehdä kvitteneistä hilloa, päätin maustaa niillä kotitekoisen ketsupin. Ravintoketjun huipulla oli viime syksynä kelpo ketsuppiohje, josta muokkasin oman versioni ja samalla viikon kasvikseksi valikoitui tomaatti. Tällä viikolla tein toisenkin tomaattiruoan, tomaatti-punasipuli tarte tatinin, joten ketsuppi sopii viikon teemaan. Hidasta keiteltävää, mutta sopii tehtäväksi siinä muun (keittiö)puuhan ohessa.

viikon kasvis  07 / 52:  tomaatti

Tomaatti on muutenkin ollut viime aikoina pinnalla Henri Alenin Muttisoosin takia. Allekirjoitan Henkan tuotekehut, sillä Mutti tomaattisäilykkeet ovat olleet meidän keittiön vakiotavaraa jo vuosia. Itse asiassa yksi tölkki Muttia meni tähän ketsuppiinkin, kun muuten raaka-aineet olivat näitä keskitalven ei-niin-maukkaita tomaatteja.




Kvitteniketsuppi (tai kvitteni-kaneliketsuppi)

3-4 kvitteniä, kuorittuna ja paloiteltuna n. 500 g
1,5 l vettä
200 g kidesokeria

3 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 varsisellerin varsi
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 kg tomaatteja
1,5 dl hyvää balsamiviinietikkaa

2 tl suolaa
3 laakerinlehteä
2 tähtianista
1 tl kokonaisia mustapippureita
0,5 tl kokonaisia maustepippureita
2 tl savupaprikajauhetta
ripaus raastettua muskottipähkinää
(1 pieni kanelitanko)

1 oksa (puuvartista) tuoretta rosmariinia
1 tölkki (400 g) Mutti tomaattimurskaa

Keitä kvitteneitä sokeriliemessä miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia kunnes hedelmänpalat ovat pehmeitä.


Kuori ja pilko punasipulit sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa sellerinvarsi ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ison kattilan pohjalla sipuleita ja sellerinpaloja oliiviöljyssä kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää keitetyt kvittenit liemineen, paloitellut tomaatit sekä balsamiviinietikka ja keitä seosta noin 1-1,5 tuntia. Soseuta seos blenderissä muutama kauhallinen kerrallaan ja kun kaikki on soseutettu, palauta seos takaisin kattilaan.


Lisää suola, laakerinlehdet, tähtianikset, musta- ja maustepippurit, savupaprikajauhe, muskottipähkinä sekä kanelitanko ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin tunnin ajan. Poista sitten kanelitanko ja lisää rosmariininoksa sekä tomaattimurska (ei tarvita jos tomaatit ovat kotimaisia kesätomaatteja) ja keitä ketsuppia edelleen välillä sekoitellen niin kauan kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja ketsupin koostumus tuntuu hyvältä. Painele ketsuppi siivilän läpi, jolloin kaikki mausteet ja karkeampi massa jäävät siivilään. Pullota ketsuppi.

Kanelitangon olisi ehkä voinut jättää kokonaan poiskin ja käyttää enemmän rosmariinia, sillä nyt kaneli hiukan peittää muita makuja vaikka kvittenin makeus maistuukin ketsupissa.  Tällaisenaan tämä kuitenkin sopii hyvin erilaisiin Lähi-Idän ruokiin tai intialaisvaikutteisiin resepteihin, jotka muutenkin hehkuvat mausteista lämpöä.



Ei kommentteja: