sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Lohi-kukkakaaligratiini




Päätin laittaa vaihteeksi kala-kasvisruokaa. Lohta saa koko valtakunnasta, samoin kukkakaalia ja purjoa. Siinä ainekset tähän helppoon uunivuokaruokaan, onko tämä nyt sitten nimeltään uunilohi-kukkakaaligratiini vai kukkakaaligratinoitu uunilohi vai pelkkä lohi-kukkakaaligratiini, jos nyt vaikka sitä jälkimmäistä.

Lohi voi olla myös tuoretta lohta, mutta etukäteen graavatussa lohessa on mielestäni enemmän makua. Suolaa ei ole tarvis lisätä gratiiniin, mikäli käytät graavia lohta. Ohjeesta tulee lounaskokoinen annos neljälle.





Lohi-kukkakaaligratiini

600 g             graavia lohta
1                    iso kukkakaali
1                    purjo
                      vettä
1/2 dl             valkoviiniä
nokare           voita
                      tillisilppua
ripaus            murskattuja korianterin siemeniä
hiukkasen      raastettua muskottipähkinää
1 prk              crème fraichea (200 g)
100 g             oltermannia tai vastaavaa kermajuustoa raasteena
                      voita tai öljyä

Viipaloi lohi normaalia paksummiksi viipaleiksi.
Irrota kukkakaalin kukinnot kannasta, laita kiehuvaan veteen ja keitä kymmenen minuuttia. Valuta vesi pois.
Suikaloi purjo 1 cm suikaleiksi ja keitä toisessa kasarissa 5 minuuttia tilkassa valkoviiniä, jossa on nokare voita. Siivilöi.

Voitele sopivan kokoinen uunivuoka voilla tai öljyllä ja levitä purjosuikaleet vuoan pohjalle. Lado niiden päälle lohiviipaleet. Sekoita kulhossa keskenään crème fraiche, tilli, mausteet ja juustoraaste. Sekoita joukkoon kukkakaali ja levitä vuokaan lohen päälle. Uunin lämmöksi 200˚ ja vuoka uuniin 20 minuutiksi. Laita sen jälkeen vielä hetkeksi grillivastuksen alle kunnes pinta on kauniin värinen.


Ei kommentteja: