maanantai 3. helmikuuta 2014

Mulligatawny - mikä se on?





Kysymyksen esitti Tuplaespresso, joille ehdotin sellaista päivän ruoaksi. Hän totesi gastronomisessa sivistyksessään olevan mulligatawnyn mentävän aukon, joka pikimmiten pitää paikata.

Törmäsin hauskan kuuloiseen nimeen selaillessani keittokirjoista ideaa viikonlopun keitoksi. Asioista perillä olevien lähteiden (mm wikipedia) mukaan tämä anglo-Intialainen keitto on peräisin Intiasta. Siellä brittiläinen Raj oli vaatinut keittiöväeltään (joka ei osannut tehdä keittoja) keittoa, ja näin syntyi mulligatawny, currymausteinen kanakeitto. Keittoa valmistetaan myös ilman kanan lihaa, mutta silloinkin liemenä käytetään useimmiten kanalientä. Koostumus vaihtelee maittain ja kokeittain paljonkin, joten yhtä ja ainoaa reseptiä ei liene olemassa, joka olisi The Mulligatawny. Joukossa on monasti punaisia linssejä ja/tai riisiä ja mausteet vaihtelevat. Keitto on usein myös soseutettua ja se voidaan tarjota basmatiriisin kera. Päädyin tekemään seuraavanlaisen keitoksen käytettävissäni olleista aineista:




Mulligatawny

2                    kananrintaa pilkottuna paloiksi
                      kirkastettua voita tai
                      voi/rypsiöljysekoitusta
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
1 l                  kanalientä
n.100 g          porkkanaa suikaloituna
n.100 g          jauhoista perunaa  kuutioituna (jauhoinen peruna suurustaa keittoa hajotessaan)
n.100 g          ruskeita herkkusieniä paloiteltuna
2                    sipulia silputtuna
1                    omena kuorittuna ja suikaloituna
3                    valkosipulinkynttä hienonnettuna
3                    kevätsipulia viipaleina
½ - 1              chilipalko maun mukaan
2 tl                 raastettua inkivääriä
1 tl                 korianterinsiemeniä rouhittuna
¼ tl                jauhettua kanelia
¼ tl                kurkumaa
¼ tl                jauhettua jeeraa (juustokumina)
¼ tl                rouhittua kardemummaa
¼ tl                jauhettua neilikkaa
4 dl                kookosmaitoa
1 rkl               sitruunan mehua
                      crème fraichea
                      tuoretta korianteria silputtuna


Laita kattilan pohjalle kirkastettua voita tai voin ja öljyn 50/50 sekoitusta ja ruskista kananpalat siinä. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja siirrä sivuun odottelemaan. Älä kaada voita pois kattilasta tai pannulta vaan lisää voita ja laita sinne silputtu sipuli ja kuivat mausteet ja kuullottele – älä polta. Lisää valkosipuli, porkkanasuikaleet, chili, herkkusienet ja inkivääri. Pyörittele hetki ja lisää perunakuutiot ja kanaliemi. Anna kiehua rauhallisesti 20 – 30 minuuttia, kunnes porkkanat tuntuvat sopivilta.

Lisää kattilaan ruskistetut kananpalat, kookosmaito, kevätsipuli ja sitruunamehu ja keitä vielä kuutisen minuuttia. Tarjolle tuotaessa lisää keittoon vielä pari lusikallista crème fraichea sekä ripottele keiton pinnalle tuoretta korianteria. Lisäkkeeksi laitoimme vielä valkosipulinkynnellä pyyhittyä ja uunissa juustolla gratinoitua rapeaa leipää.



4 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Tämä on minulle puolituttu ruoka. :) Erittäin herkullisen näköistä - pitää ehdottomasti laittaa kokeiluun.

Ruoka-aineiden lista on melko pitkä, mutta lienee kuitenkin kohtalaisen nopea? Arkipäivään sopiva?

Tuplaespresso kirjoitti...

Nopea ja nopea… tavallaan. Tämä on vähän kuten Jamie Oliverin ”30 minute meals”: valmistaminen ei kestä kauaa, kunhan joku ensin viitsii misata raaka-aineet. Minä toimin assarina ja pilkoin kasviksia,, M kokkasi. Jamiellahan on aina kaikki valmiina pilkottuina pöydällä käden ulottuvissa, mausteet mitattuna ja rouhittuna, vesi kiehumassa jne ;)
Mutta hyvää tämä oli! Gastronominen vajavaisuuteni on tältä osin korjattu.

Campasimpukka kirjoitti...

Olen lukenut tästä keitosta, muistelisin, että jostain Jamie Oliverin kirjasta, mutten ole kokeillut. Näyttää syömäiseltä! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ahaa, pitääkin googlata miten Jamie on tämän ruoan tehnyt.
Kannattaa kokeilla, tätä tai jonkun muun reseptiä, soseutettuna tai ei, kanan kanssa tai ei, ...