Jokaisella on perinteisistä joululaatikoista, samoin kuin joulukaloista ja muistakin tarjoiluista, ne omat suosikkinsa, joita ilman joulu ei tule. Mutta jos joulupöydässä liha on riistaa, mikään ei ole parempaa sen kaveriksi kuin tällainen kolmen juureksen laatikko. Tähän on perinteisen perunan seuraksi lisätty sopivassa suhteessa juuriselleriä tuomaan makua sekä palsternakkaa, joka antaa laatikolle ihanan luonnollisen makeuden ilman siirappia tai pitkää imellytysprosessia.
Toinen jouluisen juhlava, mutta helppotekoinen laatikko on vanha tuttu, punajuuri-aurajuustolaatikko. Se sopii yhtä hyvin kalojen kuin lihojen kanssa ja se korvaa jopa rosollin. Näitä kannattaa kokeilla. Kummastakin reseptistä tulee kaksi 0,85 litran vuokaa tai yksi isompi.
Kolmen juureksen laatikko
0,5 dl korppujauhoa
pinnalle
Sekoita kuohukerma korppujauhojen joukkoon ja anna sen turvota 5-10 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti, yhdistä se korppujauhoihin ja sekoita yhteen juuressoseen kanssa. Tässä vaiheessa massaa täytyy maistaa ja maustaa suolalla niin, että laatikko ei jää liian makeaksi.
Kaada massa voideltuun vuokaan, ripottele pinnalle hiukan korppujauhoa ja muutama voinokare. Kypsennä juureslaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.
Punajuuri-aurajuustolaatikko
Sekoita kerman ja creme fraichen joukkoon suola, mustapippuri sekä aurajuusto. Jos haluat täysin tasaisen seoksen, kermaseosta voi kuumentaa ja sauvasekoittimella muhentaa aurajuuston sen joukkoon.
Yhdistä kaikki ainekset, sekoita huolella ja kaada massa kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 200 asteessa noin 60 minuuttia.
Sinihomejuustoissa on paljon makueroja. Tämä resepti on nimenomaan Aurajuustolle ja mikäli haluaa vaihtaa sen jonkin toisen merkkiseksi sinihomejuustoksi, punajuuren ja juuston suhde ei välttämättä enää toimi.








Ei kommentteja:
Lähetä kommentti