torstai 11. joulukuuta 2025

Pari herkullista (erilaista) laatikkoa joulupöytään

 

Jokaisella on perinteisistä joululaatikoista, samoin kuin joulukaloista ja muistakin tarjoiluista, ne omat suosikkinsa, joita ilman joulu ei tule. Mutta jos joulupöydässä liha on riistaa, mikään ei ole parempaa sen kaveriksi kuin tällainen kolmen juureksen laatikko. Tähän on perinteisen perunan seuraksi lisätty sopivassa suhteessa juuriselleriä tuomaan makua sekä palsternakkaa, joka antaa laatikolle ihanan luonnollisen makeuden ilman siirappia tai pitkää imellytysprosessia.

Toinen jouluisen juhlava, mutta helppotekoinen laatikko on vanha tuttu, punajuuri-aurajuustolaatikko. Se sopii yhtä hyvin kalojen kuin lihojen kanssa ja se korvaa jopa rosollin. Näitä kannattaa kokeilla. Kummastakin reseptistä tulee kaksi 0,85 litran vuokaa tai yksi isompi.

 

Kolmen juureksen laatikko

 

1 iso              keltasipuli
50 g               voita
noin 400 g     kuorittua jauhoista perunaa pieninä paloina
noin 300 g     kuorittua juuriselleriä pieninä paloina
noin 100 g     kuorittua palsternakkaa pieninä paloina
2 tl                 valkoviinietikkaa
5 dl                kanalientä
vettä (tarvittaessa)
1,5 dl             kermaa

0,5 dl             korppujauhoa

1,5 dl             kermaa
1                    muna
1,5 tl              suolaa (voi tarvita enemmänkin)

pinnalle

                      korppujauhoa
                      voinokareita
 

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipuli. Lisää valkoviinietikka ja sekoita. Lisää sitten juurespalat ja kuullota niitä hetken aikaa sipulin kanssa. Lisää kanaliemi sekä tarvittaessa vettä niin paljon että kaikki juurespalat ovat pinnan alla. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna juuresten kypsyä kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Lisää sitten kerma ja keitä matalalla lämmöllä vielä hetki. Valuta juurespalat ja säästä liemi. Soseuta palat blenderissä tai sauvasekoittimella ja lisää hiukan lientä, jos sose tuntuu jäävän liian kuivaksi.

Sekoita kuohukerma korppujauhojen joukkoon ja anna sen turvota 5-10 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti, yhdistä se korppujauhoihin ja sekoita yhteen juuressoseen kanssa. Tässä vaiheessa massaa täytyy maistaa ja maustaa suolalla niin, että laatikko ei jää liian makeaksi.

Kaada massa voideltuun vuokaan, ripottele pinnalle hiukan korppujauhoa ja muutama voinokare. Kypsennä juureslaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.


 

 

Punajuuri-aurajuustolaatikko

 

900 - 1000 g punajuuria
1 tl                suolaa
0,5 tl              rouhittua mustapippuria
2 dl                kermaa
100 g             creme fraichea 
150 g             aurajuustomurua
(nokare voita vuoan voiteluun)
 

 

Keitä punajuuret puolikypsiksi ”al dente” ja jäähdytä. Hiero punajuurista kuori irti (suosittelen käyttämään kumihanskoja) ja raasta ne karkeasti.

Sekoita kerman ja creme fraichen joukkoon suola, mustapippuri sekä aurajuusto. Jos haluat täysin tasaisen seoksen, kermaseosta voi kuumentaa ja sauvasekoittimella muhentaa aurajuuston sen joukkoon.

Yhdistä kaikki ainekset, sekoita huolella ja kaada massa kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 200 asteessa noin 60 minuuttia.

Sinihomejuustoissa on paljon makueroja. Tämä resepti on nimenomaan Aurajuustolle ja mikäli haluaa vaihtaa sen jonkin toisen merkkiseksi sinihomejuustoksi, punajuuren ja juuston suhde ei välttämättä enää toimi.


Ei kommentteja: