Naudan jauheliha, pienistä saatavuusongelmista huolimatta, on yksi monikäyttöisimmistä raaka-ainesta. Juuri kun olin asennoitunut ostamaan siipikarjan jauhelihaa tehdäkseni kanapihvinkäisiä airfryerissa, sattuikin niin että kaupassa ei ollutkaan, ei kanan, eikä kalkkunan jauhelihaa, mutta vähärasvaista naudan jauhelihaa senkin edestä. Ostin sitten sitä ja palasin kotiin miettimään mitä siitä tekisi ja millä sen maustaisi. Kun olin päätynyt spagettiin ja kastikkeeseen, piti seuraavaksi ihmetellä millainen kastike olisi paras ja maukkain. Päätöksiä, päätöksiä, päätöksiä…
Sitten kurkistus jääkaappiin. Ruokakermaa on. Hups, onko meiltä porkkanat loppu? Ai, kiva, täällähän on kuitenkin sellerinvarsia. Inkivääriä, ei, ei tähän soosiin, eikä chiliäkään… Yksi yksinäinen solo-valkosipuli saa mennä kastikkeen joukkoon sipulin kanssa. Doppio concentrato-putkilossa oli vielä sopivasti runsas ruokalusikallinen tomaattipyreetä. Ovessa oli sardellifileitä purkillinen, josta ongin kaksi fileetä antamaan kastikkeelle vähän lisää umamia. Maustelaatikosta poimin purkin oreganoa, purkin basilikaa sekä lihaliemikuution ja totesin että sardelleista sekä lihaliemikuutiosta tulee riittävästi suolaa, joten sitä ei tarvitse lisätä kastikkeeseen. Kastike tarvitsee hiukan happoa ja sitä saa tölkistä johon olen pikkelöinyt keltajuuriviipaleita. (Saman asian ajaa mikä tahansa ”1-2-3”-pikkeliliemi tai maustekurkkuliemi.) Tästä tulee erityisen maukasta jauhelihakastiketta. Sitten piti vielä tarkistaa spagettitilanne todetakseni, että siitä riittää juuri sopivasti kahdelle yhteen ateriaan, mutta sitten spagetti täytyy kirjata ostoslistaan.
Kastikkeesta riittää kuudelle ruokailijalle.
Erityisen maukas jauhelihakastike
Hienonna sellerinvarsi, sipuli sekä valkosipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna sardellifileet haarukalla ja sekoita ne yhteen tomaattipyreen, oreganon sekä basilikan kanssa.
Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita ja kuullota siinä selleri-sipuli-valkosipulihakkelus. Siirrä kuullotetut kasvikset pois pannulta. Älä pyyhi pannua, vaan ruskista siinä jauheliha kolmessa erässä. Sekoita sitten pannulla yhteen kuullotetut kasvikset sekä ruskistettu jauheliha ja lisää joukkoon tomaattipyree-maustetahna sekä pieneksi murennettu lihaliemikuutio. Sekoittele vähän aikaa ja ripottele sitten jauhelihan joukkoon vehnäjauho. Sekoita huolella ja lisää 3 dl vettä. Kun vesi kiehuu, lisää loput 2 dl vettä, sekoita ja anna kastikkeen kiehua matalahkolla lämmöllä 20 minuuttia. Nyt kastike on sopivasti keittynyt kokoon, jolloin lisää joukkoon 2 rkl pikkelilientä sekä ruokakerma ja sekoita. Anna kastikkeen hautua vielä 10 minuuttia, jona aikana ehtii keittää spagetit.
Vähän lehtipersiljasilppua pinnalle, niin se on siinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti