Kevättä pukkaa, ainakin täällä etelässä. Viime viikolla oli kevätpäiväntasaus ja kohta siirrellään taas kelloja kun siirrytään siihen järjettömään kesäaikaan, joka ei tosiasiassa lisää vuorokauteen valoisaa aikaa sekuntiakaan.
Tällä viikolla kesää odotellen vaihdetaan tuhdista talviruoasta hetkeksi hiukan kevyempään ateriakokonaisuuteen.
Alkuruokana on kylmä melonikeitto joka kannattaa valmistaa maustumaan hyvissä ajoin etukäteen. Keitto viimeistellään katkaravuilla, parmankinkulla, rouhituilla saksanpähkinöillä ja korianterilla.
Pääruoaksi rakennetaan isoon vuokaan perhekokoinen sushipala, meganigiri. Ei enää pientä pipertämistä, kun meganigiri valmistuu hetkessä.
Jälkiruokana on raikas mansikka-sitrussalaatti. Vaikka tähän vuodenaikaan onkin saatavana vain ulkomaisia mansikoita jotka eivät vedä vertoja kesän kotimaisille, niin sitrushedelmien kanssa se ei haittaa.
Kylmä melonikeitto
100 g katkarapuja
parmankinkkua
Sekoita keskenään sitruunamehu, korianteri,
sriracha sekä sweet chili ja pyöräytä katkaravut siinä. Anna katkarapujen
marinoitua mausteissa sen aikaa kun keitto viilenee jääkaapissa.
Annostele keitto neljälle lautasille, jaa katkaravut tasan ja revi pieniä palasia parmankinkkua keiton pinnalle. Viimeistele rouhituilla saksanpähkinöillä ja tuoreella korianterisilpulla.
Kaikkihan jo tuntevat sushin. Sitä on saatavana vastavalmistettuna isoista hypermarketeista ja valmiiksi pakattuna lähes joka marketista ainakin ruuhka-Suomessa. Susheja on monenlaisia. Nigiri on pieni tiivis riisipallo, jonka päällä on esimerkiksi lohta tai avokadoa. Maki on merilevään käärittyä riisiä ja täytteinä on esimerkiksi lohta, avokadoa ja kurkkua.
Tämän meganigirin valmistaminen ei vaadi sushimestarin tutkintoa, ei erikoisvälineitä eikä edes paljoa aikaa. Meganigiri on muotoiltu sushiriisikakku, jonka päällä on soijamarinoitua pintapaistettua lohta. Vadilla on lisäksi nori -merilevää, avokadoa, kurkkua, kevätsipulia ja hillottua inkivääriä. Meganigiri on tarkoitettu useammalle syöjälle, eli se on jaettava annos, joka kuitenkin sisältää kaikki perinteisen sushiaterian maut. Tarveaineiden määrä vain mitoitetaan syöjien määrän mukaiseksi. Kuvan annos on rakenneltu 28 cm kokoiseen piirakkavuokaan ja se sisältää reseptin mukaiset aineet.
Meganigiri
Soijamarinoitu
lohi
1 iso lohi/kirjolohi/nieriäfile
Pyyhi ylimääräinen marinadi kalan pinnalta. Leikkaa kala koosta riippuen 3-4 palaan. Viipaloi kala. Mitä paksumpi kalanpala, sitä isommat (ja kauniimmat?) viipaleet.
Sushiriisin keittäminen
4 dl sushiriisiä
Meganigirin kokoaminen
Asettele noripalat vadille ja muotoile riisistä niiden päälle pinnaltaan kaareva pötkö. Kun nori on valmiiksi paloiteltu, sitä tulee mukaan samalla kun ottaa nigiriäkin. Päällystä riisi lohiviipaleilla, jolloin siitä tulee jättikokoinen nigiri.
Kuumenna eli tohota kaasupolttimella kalalle hieman väriä pintaan - tarkoitus ei ole kypsentää kalaa, joka on jo graavattu - ja sirottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Asettele inkivääriä, avokadoviipaleet, kevätsipulia ja kurkkusuikaleet nigirin vierelle.
Tarjoa lisäksi erillisissä kulhoissa soijakastiketta ja wasabitahnaa. Kaikki sushiaterian maut uudessa muodossa. Tämänkin sushin voi syödä puikoilla ken osaa ja kellä puikot on, mutta haarukka toimii oikein hyvin.
Mansikka-sitrussalaatti
kastike
Sekoita kastike ja kaada se sitruksille vasta juuri ennen syömistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti