Hiihtolomaviikko
tarkoittaa reipasta ulkoilua. Tai ainakin ennen se on sitä tarkoittanut.
Nykyisin ”hiihtoloma” voi tietysti tarkoittaa vain entistä enemmän peliaikaa
tietokoneella, kun koulukaan ei häiritse pelaamista. Mutta oletetaan kuitenkin
että hiihtolomalla ulkoillaan, jolloin tarvitaan myös kunnon ruokaa. Nämä
reseptit ovat neljälle, paitsi jos perheessä on teini-ikäisiä poikia, jolloin
ohjeiden ainekset voi yleensä tuplata.
Valkopapukeitto
esittää olevansa ravitsemussuositusten mukaista kasvisruokaa. Se ei ole
vegaanista, eikä siinä ole lisäaineita. Keiton
joukkoon sekoitettavan yrttiöljyn voi valmistaa omista suosikkituoreyrteistä.
Pääruoka
on broilerin reisipaisteja ja herkkusieniä uunissa kypsennettynä. Mehevää ja
maukasta.
Jälkiruoaksi
on tarjolla erilainen pannukakku. Eräänlainen kohokas, joka onnistuu tai sitten
ei, mutta joka tapauksessa siitä tulee pannukakku. Kohokaspannari tarjoillaan
vaniljakastikkeen ja sitrushedelmäviipaleiden kanssa.
Valkopapukeitto
2 tlk valkoisia
papuja liemessä (ei tomaattikastikkeessa!)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
paistoon
3 rkl parmesaaniraastetta
2 + 2 dl vettä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
yrttiöljyä
Valuta pavut. Kuumenna öljy keskilämpöisellä
paistinpannulla ja kuullota siinä ohueksi viipaloitua valkosipulia 1 – 2
minuuttia, älä ruskista. Lisää pannulle puolet pavuista, sekoittele niitä
valkosipulin kanssa pari minuuttia, survo pavut soseeksi, lisää vesi (2 dl) ja
sekoita. Anna kiehua kunnes osa vedestä on haihtunut ja seos on mielestäsi
sopivan paksuista. Lisää loput pavut sekä 2 dl vettä ja kuumenna kunnes kaikki
pavut on lämminneet. Jaa keitto lautasille, lisää joukkoon pari
ruokalusikallista yrttiöljyä ja sekoita. Viimeistele valkosipulikrutongeilla ja
gremolatalla.
Yrttiöljy
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua korianteria
3 vartta kevätsipulia
1 - 1,5 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa
sopivasti mustapippuria
myllystä
1 rkl sitruunan
mehua
Aja tehosekoittimessa yrtit öljyn kanssa
hienoksi ja mausta lopuksi maistellen. Jos ruokailun jälkeen jotain jää, laita
loppu yrttiöljy kannelliseen astiaan jääkaappiin.
Jos ei ole tehosekoitinta, tämän voi tehdä myös
sauvasekoittimella.
Valkosipulikrutongit
muutama viipale
vaaleahkoa leipää
2-3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
hiukan suolaa
Leikkaa leipäviipaleista pois kuoret ja kuutioi
sisus noin sentin kuutioiksi. Kuori valkosipulit ja leikkaa ne puoliksi.
Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja lisää valkosipulit. Sekoittele kunnes
valkosipulin maku on uuttunut öljyyn. Poimi valkosipulit pois ja lisää
leipäkuutiot. Paista kuutioita kunnes ne ovat pinnaltaan rapeita.
Gremolata
puolikkaan sitruunan
raastettu keltainen kuori
2 - 3 rkl hienonnettua
persiljaa
½ tl valkosipulijauhetta
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ripottele
ruoan pinnalle
Herkkusienikana
700 g maustamattomia
broilerin reisipaisteja
300 g tuoreita
herkkusieniä
1 keltasipuli
6 valkosipulin
kynttä
1 ½ tl rouhittua
mustapippuria
1 ½ tl hienoa
merisuolaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl kuivattua
timjamia
1 kanaliemikuutio
1,5 dl kiehuvaa
vettä
1 rkl sitruunan
mehua
2 dl kermaa
1 ½ dl raastettua
parmesaania
3 rkl rypsiöljyä
3 rkl voita
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua lehtipersiljaa
Laita uuni kuumenemaan 180°C:een. Paloittele
reisipaistit ja poista ylimääräinen rasva. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
Pyyhi tarvittaessa talouspaperilla ja viipaloi herkkusienet. Keitä vesi.
Kuumenna paistinpannu, lorauta sinne 1 rkl öljyä ja voita. Ruskista
herkkusieniä hetki ja lisää sitten sipuli ja valkosipuli. Paistele kunnes
sipuli on kuullottunut. Lisää liemikuutio, kiehuva vesi, sitruunamehu ja timjami.
Anna hetken kiehua ja kaada kaikki uunivuokaan.

Mittaa muovipussiin suola ja mustapippuri sekä
vehnäjauhot. Lisää sitten kananpalat ja ravistele pussia niin, että kaikki
kananpalat maustuvat. Laita samalle paistinpannulle puolet lopusta öljystä,
voista ja kananpaloista, ruskista ne ja siirrä uunivuokaan. Ruskista samoin
loput kananpalat. Kanojen ei tarvitse olla vielä kypsiä vaan ne kypsyvät
loppuun uunissa. Kiehauta pannulla vielä kerma, sekoita siihen parmesaaniraaste
ja kaada uunivuokaan muiden seuraksi. Sekoittele kaikki paistinlastalla ja
laita vuoka uuniin, jossa se saa muhia 45 minuuttia. Sillä aikaa ehdit
keittämään kanan kanssa tarjottavan riisin.
Ripottele ruohosipuli ja lehtipersilja pinnalle
ennen tarjoilua.
Pannukakkukohokas
valmistetaan Ø 20 cm uunivuoassa tai uuninkestävässä paistinpannussa. Tämä
tarjoillaan heti kun se on otettu uunista ennen kuin kohokkaasta tulee ”pannukakku”.
Pannukakkukohokas
4 munanvalkuaista
(koko L)
¼ tl viinikiveä
50 g erikoishienoa
sokeria
35 g vehnäjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus hienoa
merisuolaa
2 munankeltuaista
(koko L)
1 dl maitoa
2 rkl kermaa
2 tl raastettua
mandariinin/appelsiinin kuorta
0,5 tl vaniljasokeria
* pannulle
pehmeää voita
3 rkl erikoishienoa
sokeria
* lisäksi
tomusokeria
viipaloitua mandariinia/appelsiinia
vaniljakastiketta
Voitele paistinpannu tasaisesti voilla ihan
reunoille asti. Lisää sokeri ja pyörittele pannua niin että sokeriakin riittää
ihan reunoille asti. Laita pannu jääkaappiin odottelemaan. Laita uuni
lämpiämään 165 asteeseen.
Mittaa yhteen puhtaaseen, kuivaan teräs- tai
lasikulhoon valkuaiset, viinikivi sekä sokeri. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauho,
leivinjauhe sekä merisuola ja kolmanteen kulhoon keltuaiset, maito, kerma,
vanilja sekä klementiinin kuoriraaste. Vatkaa maustettu maito-keltuaisseos
tasaiseksi, lisää hyvin sekoittaen jauhoseos ja laita odottamaan. Vatkaa
valkuaiset viinikiven (ei ihan pakollinen, mutta suotava) ja sokerin kanssa
kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti maito-keltuaisseoksen joukkoon.
Ota voideltu ja sokeroitu pannu jääkaapista,
kaada kohokasseos siihen ja tasoita pinta. Laita pannu uunin keskitasolle ja
kypsennä noin 20-22 minuuttia kunnes kohokas on noussut ja pinnalta
ruskistunut. Ethän avaa uunin luukkua ennen kuin kohokas on valmis.
Nauti pannukakkukohokas heti ennen kuin se lässähtää.
Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile makeiden sitrusviipaleiden sekä
vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti