tiistai 15. lokakuuta 2024

Suolainen piiras paahdetusta kurpitsasta, maissista ja taskuravunlihasta

Lokakuu on todellinen kurpitsakuu. Kauppojen laareissa on toinen toistaan herkullisemman näköisiä kurpitsoita. Tähän reseptiin käytin myskikurpitsaa. Kun ruokabloggaajilla on myös taipumusta tehdä kaikenlaisia heräteostoksia, niin taannoin löytämäni ja ruokakaapissa pitkään odottanut pikkutölkki taskuravunlihaa sopi mainiosti kurpitsan kanssa tämän piiraan täytteeksi. Ihan koko kurpitsaa ei nyt tarvittu, joten loput meni soseeksi ja pakkaseen odottamaan seuraavaa kurpitsaruokaa, joka todennäköisesti on makea pekaanipraliini-kurpitsapiirakka Halloweenin ruokapöytään.


 

Suolainen piirakka paahdetusta kurpitsasta, maissista ja taskuravunlihasta

 

taikina
100 g             kylmää voita pieninä paloina
2 dl                vehnäjauhoa
0,5 tl              suolaa
3 rkl               jääkylmää vettä

täyte

150 g             paahdettua kurpitsaa
100 g             säilykemaissia
130 g             tölkki ravunlihaa
1                    kevätsipuli
0,5 tl              valkosipulijauhetta
0,5 tl              suolaa
mustapippuria myllystä

3                    munaa (koko L)

1,5 dl             ruokakermaa
100 g             juustoraastetta (mozzarella/cheddar)
2 rkl               hienonnettua basilikaa

 

Paahda ensin kurpitsa. Halkaise myskikurpitsa, lusikoi pois siemenet ja sivele leikkauspinta oliviöljyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kypsennä uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Lusikoi sitten paahdettu sisus ulos kuoresta ja punnitse siitä 150 grammaa käytettäväksi tähän piirakkaan. Soseuta loput jotain myöhempää käyttöä varten.

Valmista taikina sillä välin kun kurpitsa paahtuu. Nypi voi, jauho sekä suola tasaiseksi taikinaksi ja lopuksi sekoita joukkoon jääkylmä vesi. Tasoita taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kun pohja on hyvin jäähtynyt, esikypsennä pohja 220 asteessa noin 13-15 minuuttia. Anna esipaistetun pohjan jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen.

Valuta maissit sekä ravunliha. Leikkaa paahtunut kurpitsa pienehköiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ihan ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä ainekset ja levitä piirakkapohjalle. Vatkaa munat ja ruokakerma keskenään ja sekoita joukkoon juustoraaste sekä hienonnettu basilika. Mausta tämäkin seos kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja kaada täytteen päälle. Kypsennä piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta alkaa ruskistua. Anna valmiin piirakan levätä ainakin 15 minuuttia ennen sen leikkaamista.

Reseptistä riittää neljälle. Salaatissa on punasikuria, rucolaa, romainesalaattia persimoniviipaleita ja viinietikkakastike. 


Ei kommentteja: