sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Ibericopossun posket

Lihaisa lokakuu jatkuu ibericopossun merkeissä. Kesällä M teki Cittarin pakastealtaasta upeita löytöjä, tammenterhoilla kasvaneen, erityisen maukkaan ”mustan possun” eli ibericopossun ribsejä, secretoa ja poskia. Parit ribsit ja secretot grillattiinkin kesällä mökillä ja hiukan on pakkasessa vielä odottamassa. Nyt sulatettiin possunposkipaketti ja posket hautuivat uunissa hitaasti suussasulavan pehmeäksi herkuksi. Osa nautittiin heti, loput menivät kypsennettyinä pakkaseen seuraavaa herkkuhetkeä varten. 

 

Possunposket sisältävät jonkin verran rasvaa ja sidekudosta, mutta se sulaa pitkässä kypsennyksessä, jolloin jäljelle jää vain se todellinen, mehevä ”nyhtöpossu”.

 

Mustan possun paloittelukaavio on lainattu Damicarnes'n sivuilta

 


 

Ibericopossun posket uunipadassa

 

1,2 kg (10-12 kpl) ibericopossun poskia
hiukan           oliiviöljyä ruskistamiseen
sopivasti       suolaa
2                    porkkanaa
1                    iso sipuli
4                    valkosipulinkynttä
1                    sellerinvarsi
6-8 oksaa      timjamia
2 oksaa          rosmariinia
1 rkl              mustapippureita
2                    laakerinlehteä
5 dl                kanalientä
4 dl                punaviiniä
kiehuvaa vettä tarpeen mukaan

 

Taputtele posket talouspaperilla kuiviksi. Pilko porkkanat, sipuli, valkosipulinkynnet sekä sellerinvarsi pienemmiksi paloiksi. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.

Kuumenna pannulla oliiviöljy, ruskista kasvikset, siirrä ne uunipataan ja lisää puolet timjamista sekä yksi rosmariininoksa. Älä pyyhi pannua, vaan ruskista siinä seuraavaksi possunposket ja mausta ne kevyesti suolalla. Nosta posket pataan kasvisten päälle yhteen kerrokseen ja lisää loput timjamit, rosmariini, mustapippurit sekä laakerinlehdet. Kaada punaviini pannulle ja kuumenna hetki, jolloin se irrottaa pannulta kaiken mitä paistamisesta siihen jäi. Kaada pataan punaviini ja kanaliemi sekä kiehuvaa vettä sen verran, että kaikki ainekset ovat peittyneet.

Kypsennä poskia padassaan uunissa ilman kantta ensin 150 asteessa 2 tuntia, minkä jälkeen laske uunin lämpötila 100 asteeseen, laita pataan kansi ja kypsennä vielä 6-7 tuntia, jolloin kaikki rasva ja sidekudokset ovat sulaneet.

Nosta possunposket varovasti pois padasta ja siivilöi liemi.


 

kastike possunposkille

 

2 dl                possunposkien lientä
1 rkl              voita
1 rkl              vehnäjauhoa
1 rkl              soijakastiketta
veitsenkärjellinen sinappijauhetta

 

Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Anna jauhojen ruskistua koko ajan sekoitellen. Lisää sitten kuuma liemi ja keitä kastiketta viitisen minuuttia kunnes jauhot alkavat kypsyä. Mausta soijakastikkeella ja sinappijauheella ja anna kiehua vielä hetki.

Lisäksi perunasosetta, höyrytettyä parsakaalia ja pikkelöityä punasipulia.


Ei kommentteja: