keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Fenkoli-omena-villiriisisalaattia ja wieninleikkeet kanafileestä


Miedosti aniksen makuinen fenkoli on yksi suosikkikasvikseni, koska se toimii yhtä hyvin lihan, kalan tai kanan kanssa, risoton maustajana ja ihan sellaisenaankin. Fenkoli sopii myös makupariksi erilaisten hedelmien ja kasvisten kanssa, kuten appelsiini, omena, viikuna, porkkana, kurkku, palsternakka ja moni muu. Hiukan pähkinäinen villiriisi (myös intiaaniriisiksi kutsuttu piiiitkäjyväinen musta) saa fenkolista ja omenasta ihan uudenlaista raikkautta. Salaatti ei ole ulkonäöltään erityisen houkutteleva, mutta sitäkin maukkaampi.

 

Fenkoli-omena-villiriisisalaatti

1,5 dl  kanadalaista pitkäjyväistä villiriisiä (lajike on Zizania palustris)

1  iso fenkoli
1  hapan omena
2-2,5 dl  pistaasinsydämiä (naturel, ei paahtoa eikä suolaa)
1 tl  raastettua sitruunankuorta

salaatinkastike

2 rkl  tuorepuristettua sitruunamehua
1 tl  hunajaa
2 rkl  rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Keitä villiriisi runsaassa suolatussa vedessä. Keittoaika on 50-60 minuuttia. Oikeasti. Se ei ole mitään pikariisiä. Valuta kypsä riisi ja anna sen jäähtyä.

Halkaise fenkoli ja leikkaa siitä mandoliinilla millin tai parin ohuita viipaleita. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään keitetty villiriisi, fenkoli, omena, pistaasit ja sitruunankuori.

Sekoita salaatinkastike, kaada se salaatin joukkoon ja sekoita. Anna salaatin maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

 


 

Wieninleike kanasta (broilerista) 

 
4  luutonta ja nahatonta broilerin rintafileetä
2 dl  vehnäjauhoa
2  kananmunaa
1 tl  sinappia oman maun mukaan
3 dl  korppujauhoa
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen rypsiöljyä

 

Ota fileet huoneenlämpöön tuntia ennen ruoanvalmistusta. Nuiji fileet niin ohuiksi kuin mahdollista ilman että ne hajoavat. Sentin ohuiksi, tai jopa sitäkin litteämmiksi. Mausta kevyesti suolalla.

Mittaa yhdelle laakealle lautaselle vehnäjauho ja mausta se suolalla sekä valkopippurilla.

Vatkaa toiselle laakealle lautaselle munat ja sinappi tasaiseksi seokseksi.
Mittaa kolmannelle laakealle lautaselle korppujauho ja mausta sekin kevyesti suolalla sekä valkopippurilla.
Leivitä litistetyt fileet tasaisesti kääntelemällä ne ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja viimeksi korppujauhoissa.

Kaada paistinpannulle rypsiöljyä noin 1-2 sentin paksuudelta ja lämmitä se paistokuumaksi. Riittävän lämmön voi testata leipäpalalla. Jos leipäpala öljyyn pudotettaessa alkaa heti tiristä ja hiljalleen ruskistua, öljy on sopivan kuumaa myös kanafileille. Liian kuuma öljy polttaa fileet piloille ja liian kylmässä leivitys vain imee öljyä eikä rapeudu.

Paista leivitettyjä fileitä öljyssä noin 60-90 sekuntia kummaltakin puolelta. Silloin niiden tulisi olla pinnalta kullanruskeat ja sisältä kypsät ja mehevät.

 

Ei kommentteja: