Ihan pieneen pullanhimoon täytyy
tehdä ihan pieniä muffineita minimuffinipellillä. Minulla oli tallella vielä
vähän viimevuotista uuniomenasosetta, joten avasin viimeisen purkin maustamaan
näitä leivonnaisia. Uuniomenasoseen joukkoon raastoin todella hienoksi
raasteeksi, melkein soseeksi, yhden porkkanan antamaan muffineille lisämakua ja -väriä. Muffinien pinnalle ripottelin pistaasicrumblen.
Tänä vuonna en tehnyt uutta
satsia uuniomenasosetta. Lähipiirin omenapuihin ei tullut perinteistä niin runsasta satoa että siellä olisi omppuja edes omiksi tarpeiksi, enkä todellakaan maksa torilla pyydettyä viiden
tai jopa kuuden (6 !!!) euron kilohintaa siellä näkemistäni rupisista ja puolimädistä omenoista, olkoon
kuinka kotimaisia. Kuulin että jossain on tänä syksynä pyydetty kotimaisista ompuista jopa kymmenen euroa kilolta... Kolmannen luokan laadu(ttomuude)sta ekstraluokan hinta? Joku tolkku torikaupan hinnoittelussakin. Ostan sitten kaupasta puolta
halvemmalla priimalaatuisia ulkomaisia kun tarvitsen omenoita. Onneksi tänä
vuonna on kutenkin ollut harvinaisen hyvä marjasato.
Nämä minimuffinit ovat parin suupalan
kokoisia ja reseptistä tulee noin 40 muffinia.
Omena-porkkana-minimuffinit
1 dl voisulaa (saa olla ihan
normisuolaista voita)
2 dl sokeria
1 muna (koko L, huoneenlämpöinen)
0,5 tl vaniljauuutetta
1 keskikokoinen porkkana
noin 1,5 dl omenasosetta
4 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 dl kermaa
pistaasimuruseos:
20 g voita
30 g vehnäjauhoa
20 g sokeria
20 g rouhittuja suolapaahdettuja
pistaaseja
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen
ja laita minimuffinivuokaan pienet paperivuoat.
Jäähdytä voisula enintään
kädenlämpöiseksi.
Sekoita keskenään vehnäjauho,
leivinjauhe, kaneli sekä kardemumma.
Raasta porkkana ihan hienoksi
raasteeksi ja lisää joukkoon omenasosetta niin että näistä tulee yhteensä 2 dl
sosetta.
Vatkaa muna, sokeri ja vaniljauute
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää porkkana-omenasose ja sekoita. Vatkaa taikinaan
sitten vuorotellen jauhoseosta ja voisulaa, ja ihan lopuksi vielä kerma.
Siirrä taikina isoon pursotinpussiin,
mistä on kaikkein helpoin täyttää pienet muffinivuoat.
Nypi muruseoksen ainekset tasaiseksi
muruksi. Pursota minimuffinivuoat 3/4 täyteen ja ripottele pinnalle pistaasimuruseosta.
Paista uunin keskitasolla 16-17 minuuttia tai kunnes muffiniin pistettyyn
tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna muffinien jäähtyä muutama minuutti ennen
kuin siirrät ne ritilälle jäähtymään. Laita muffinipellin koloihin uudet
paperivuoat ja täytä ja paista ne samoin kuin edellisetkin.
2 kommenttia:
No onpas hintaa kotimaisilla ompuilla.
Ja herkulliselta kuulostavat ja näyttävät nuo pikku makupalamuffinit.
Kotimaisten omppujen hinta on jokasyksyinen ihmetyksenaihe. Mutta saahan sitä pyytää mitä vaan.
Lähetä kommentti