keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Kurpitsaspagettia eli spagettikurpitsaa, paahdettuja tomaatteja ja kana-herkkusienikastiketta



Nyt on ihan paras kurpitsa-aika ja niistä täytyy uskaltaa kokeilla välillä jotain muutakin lajiketta kuin tuttua ja turvallista myskikurpitsaa. Ostin pitkästä aikaa spagettikurpitsan ja pienen miettimisen jälkeen päädyin valmistamaan sen kanssa broilerinjauhelihakastikkeen ja paahdettuja pikkutomaatteja. Spagettikurpitsan sisus kypsänä muistuttaa keltaista spagettia, joten sellainen ”spagetti” sopii myös gluteenin välttelijöille.

Spagettikurpitsan voi kypsentää kokonaisena tai puolikkaiksi leikattuna. Kokonaisena kypsentäminen on helpompaa, sillä tämä kurpitsa on todella kova leikata halki raakana. Kun olin paahtanut kurpitsan, halkaissut sen ja raapinut sisukset spagetiksi, totesin että se ei tarvinnut mitään mausteita, ei edes suolaa. Hiukan makeahko kurpitsa antoi kivan kontrastin kastikkeen broilerinlihalle, tomaateille ja herkkusienille.


Spagettikurpitsan kypsentäminen

1 iso spagettikurpitsa

Tee kurpitsaan muutamia syviä reikiä jollain sopivalla työvälineellä. Tämä kurpitsa oli niin kova, että ainoa mikä meni siitä raakana läpi, oli metallinen ja erittäin terävä grillivarras. Sillä sitten tökin kymmenkunta reikää, joista höyry pääsee ulos kurpitsan kypsyessä.

Laita kurpitsa uunipellille ja paahda uunissa 200 asteessa 45-60 minuuttia. Kun kurpitsa on valmis, anna sen hetken aikaa jäähtyä huoneenlämmössä, halkaise, poista siemenet ja raavi sisus haarukalla spagetiksi.




Uunin jälkilämmössä voi kypsentää pikkutomaatteja. Hiukan oliiviöljyä, suolaa, sokeria ja mustapippuria tomaateille ja uuniin noin 30-45 minuutiksi kunnes pinta on rypistynyt.


Broileri-herkkusienikastike
(tästä riittää neljälle)

400 g broilerin jauhelihaa
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli pieninä kuutioina
1 iso porkkana pieninä kuutioina
200 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa
1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 dl parmesaaniraastetta
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
(1 rkl kanafondia)
viimeistelyyn parmesaaniraastetta, paahdettuja tomaatteja ja tuoretta basilikaa

Sulata paistinpannulla voi ja ruskista siinä broilerin jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada kypsä jauheliha kulhoon odottamaan. Lisää pannulle oliiviöljy sekä sipuli- ja porkkanakuutiot ja kuullota niitä kunnes ne alkavat tuntua pehmeiltä. Lisää viipaloidut herkkusienet ja kypsennä niitä muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattipyree, tölkkitomaatit, kypsennetty broilerinliha sekä basilika ja välillä sekoitellen hauduta kastiketta puolisen tuntia kannen alla. Lisää hiukan kiehuvaa vettä jos kastike alkaa kuivua liikaa. Lopuksi lisää puolet parmesaaniraasteesta sekä suola ja mustapippuri. Jos kastike tuntuu vielä tarvitsevan lisämakua, siihen voi lisätä lusikallisen kanafondia. Sekoita kastike huolella ja kuumenna se vielä kerran kiehuvaksi.

Ei kommentteja: