maanantai 22. toukokuuta 2017

Galette saucisse eli Rennes hot dog on ranskalaista street foodiaGalette saucisse, tai kuten se sanotaan bretoniksi: kaletez gant silzig, on street foodia gastronomian kehdosta, Ranskasta. Tarkemmin sanoen Bretagnesta. Siis kyllä, elegantin haute cuisinen tryffelien, hummerin ja ankanmaksan lisäksi Ranskassa on myös oma street food -kulttuurinsa. Ranskan kävijät ovat varmaan pysähtyneet crêpe-kojulle nauttimaan suolaisen tai makean täytetyn krepin. Bretagnessa tämä kreppi on tapana valmistaa tattarijauhosta. Usein bretagnelainen kreppi eli galette on täytetty kinkulla, munalla sekä juustolla ja reunat taitettu sisäänpäin, jolloin krepistä tulee nelikulmainen. Galette saucisse on toinen versio, eräänlainen hot dog.

Galettetaikinan tattarijauho kaipaa kumppanikseen yhtä voimakkaan (sianliha)makkaran, jotta krepin maku ei olisi liian päällekäyvä. Meillä oli HK:n Kabanossi (kuoretonta) grillibalkania, mutta yhtä hyvin jokin maukas artesaanimakkara sopii galette saucissen eli Rennes hot dogin täytteeksi. Honey Dijon –sinappi, ketsuppi ja kurkkusalaatti täydensivät makupaletin. Paahdettu sipulikin olisi sopinut.


Galette saucisse eli Rennes hot dog
(noin 10 kpl)

krepit
330 g tattarijauhoa
1,5 tl suolaa
8 dl vettä
1 muna

paistamiseen kirkastettua voita
makkaroita esim HK Kabanossi grillibalkan
honey Dijon sinappia
ketsuppia
kurkkusalaattia
paahdettua sipulia

Sekoita keskenään tattarijauho sekä suola ja toisessa astiassa muna sekä vesi. Lisää neste kuiva-aineisiin ja vatkaa seos kreppitaikinaksi. Anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen käyttöä.

Paista mahdollisimman ohuita lettuja joko sähkökäyttöisellä kreppilevyllä tai mahdollisimman suurella (halk n 30 cm) tasapohjaisella paistinpannulla. Voitele pannu/paistolevy kirkastetulla voilla ennen paistamista. 

Kreppi alkaa olla valmis käännettäväksi kun reunat kaartuvat ylös. Paista krepit kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Taita kreppi puolikuun muotoon ja aseta keskelle kuuma makkara. Lisää mausteet, taita krepin toinen pää makkaran päälle ja pyöritä rullalle. Kääri kreppihodari lopuksi voipaperikääreeseen ja nauti haukkaus kerrallaan.


Ei kommentteja: