sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Hyvää itsenäisyyden juhlavuotta 2017Maukasta ja muutenkin hienoa uutta vuotta kaikille.

Suomeen saadaan kohta virallinen kansallisruoka, jonka asiaa ajanut ELO-säätiö julkistaa 19. tammikuuta. Finalisteja olivat pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.

Suomalainen keittiö on sekoitus ruotsalaista ja venäläistä ruokakulttuuria. Jos ajatellaan vain oikeasti suomalaisia ruokia, niitä lienee listassa vajaa puolet: ruisleipä, mämmi, karjalanpiirakka ja maksalaatikko (sekä karjalanpaisti pienin varauksin ja jostain syystä listalta puuttuu imellytetty perunalaatikko joka on täysin suomalainen ruoka…). Kaikista muista ehdolla olevista ruokalajeista on omat versionsa jossain naapurimaassa. Näistä neljästä toivoisin kansallisruoan valittavan ja odotan mielenkiinnolla tulosten julkistamista.

Epätrendikäs ruokablogi aloittaa itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden Suomen tämän hetken ehkä suosituimmalla kansallisruoalla, pizzalla. Mutta ei millä tahansa pizzalla, vaan teimme siitä kevennetyn version vauhdittamaan hyviä laihdutuslupauksia.

Uudenvuodenaaton alkuruokana nautimme pizza Margheritan – lasissa.


Pizza Margherita lasissa
(ainekset per yksi annos)

100 g tomaattia
0,5-1 tl sokeria
0,5 tl balsamicoa
2 tl tomaattipyreetä
1,5 rkl oliiviöljyä
0,5 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kuivattua basilikaa
40 g mozzarella bufalaa
15 g parmesaaniraastetta
2 rkl jäävettä

mausteeksi maun mukaan
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
tabascoa

viimeistelyyn
leipätikku (grissini)
tuoreita basilikanlehtiä

Reseptistä tulee vain yksi annos, joten määrät tulee kertoa ruokailijoiden määrällä. Laita ainekset kannuun ja tee niistä juotavaa joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Pari annosta menee sauvasekoittimen kulhossa, mutta suuremmat määrät kannattaa tehdä blenderillä. Lisää lopuksi mausteita sen verran että maku on sinulle sopiva ja sekoita huolella. Kaada laseihin, viimeistele basilikanlehdellä ja grissinillä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuriositeettina, kirjassaan The Flavour Thesaurus Niki Segnit mainitsee Suomen ja suomalaisen ruoan neljä kertaa. Vain yksi näistä neljästä on Nikin mukaan aidosti suomalaista, ja tittididii, voittaja on tietenkin... TILLILIHA.

Suomalaisina ruokina Niki mainitsee myös lanttulaatikon ja kardemummalla maustetun pullan, joista molemmista kuitenkin on toki versioita ympäri maailmaa. Joulupiparissa meillä ilmeisesti käytettävä appelsiininkuori (?) on Nikin mukaan myös melko suomalainen tapa, jota ei juuri muualta löydy.

(*ground Seville orange powder? en itse syö tai tee pipareita joten en ole varma)

Tuplaespresso kirjoitti...

Segnit on sekä oikeassa että väärässä. Seville orange on suomeksi pomeranssi, pomerans på svenska, ja kyllä sitä käytetään ihan yleisesti myös ruotsalaisissa piparkakuissa. Muista pohjoismaista en tiedä. Tillilihakaan ei valitettavasti ole suomalaiskeksintö, vaan sama kuin ruotsalainen "en riktig husmanskost, klassiskt dillkött". Lanttulaatikko sellaisenaan kun se Suomessa valmistetaan lienee täällä kehitetty resepti, mutta en ole ihan varma siitäkään. Ilman kardemummaa ei ole suomalaista pullaa. Sitä en tiedä muualla käytettävän ainakaan siinä määrin kuin Suomessa. Mutta jos palataan takaisin pomeranssinkuoreen, se on mämmin tärkein mauste ja jos joku ruoka, niin mämmi, on todella suomalaisista suomalaisin. En ole kuullut koskaan mistään vastaavastakaan, joka imellytettäisiin noin yksinkertaisista aineksista. Että jos joku ruoka pitäisi valita Suomen kansallisruoaksi, sen olisi ehdottomasti oltava mämmi.