keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Coleslaw ja sen muunnelmiaKaali on yksi halvimpia salaattiaineksia ja porkkanan kanssa varsin maukas yhdistelmä. Pelkistetyimmillään coleslaw on valkokaalia, porkkanaa ja majoneesi-viinietikkakastiketta, mutta tästä kaalisalaatista on lukemattomia variaatioita, joista mikään ei liene se ainoa oikea coleslaw. Minä lisään usein valkokaalin joukkoon punakaalia, sillä se tekee salaatista kauniimman värisen. Pelkkä valkokaali ja porkkana kun jäävät vähän aneemisen väriseksi. Lisäksi minun salaattiini kuuluu sipuli antamaan hiukan lisäpotkua ihanan rouskuvan coleslaw -salaatin makuun.


Koska salaateilla on taipumus vetistyä, coleslaw kannattaa säilyttää jääkaapissa kahdessa eri astiassa – pilkotut kasvikset erikseen ja salaattikastike erikseen. Niistä voi sitten sekoittaa sen minkä kerralla tarvitsee.
Coleslaw

500 g valkokaalia
300 g porkkanaa
200 g punakaalia
100 g keltasipulia
kastike
200g majoneesia
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
2 tl dijon sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä

Raasta porkkanat kohtalaisen karkeasti. Leikkaa kaalit ja sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on tässä tosi näppärä kapistus, kun säätää viipaleen paksuuden 2,5-3 milliin. Sekoita kaalit, porkkanat ja sipulit keskenään ja painele aineksia perunanuijalla tms, jotta rakenne rikkoutuisi. Näin kasviksista irtoaa nestettä ja salaatista tulee mehukkaampi. Laita salaatti painon alle jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi ennen käyttöä. Oikeastaan vasta seuraavana päivänä coleslaw alkaa olla sopivan mehevää.

Vatkaa salaattikastikkeen ainekset keskenään ja säilytä astia jääkaapissa. Kastike säilyy hyvin muutaman päivän, jos ei tule heti syödyksi.

Jos kaikkea salaattia ei syödä kerralla, sekoita salaatti ja kastike vasta vähän ennen tarjoilua ja silloinkin vain sillä aterialla tarvittava määrä


Coleslawn joukossa voi halutessaan käyttää vaihtelun vuoksi myös 
kyssäkaaliraastetta, 
raastettua omenaa, 
ohueksi viipaloitua fenkolia, 
punasipulia,
kevätsipulia,
raakaa parsakaalia ohuina viipaleina tai 
oranssin porkkanan sijaan jonkin muun väristä porkkanaa (valkoinen, keltainen, punainen, violetti). 

Salaattikastikettakaan ei aina tarvitse sekoittaa majoneesista, vaan sen tilalla voi käyttää 
jogurttia, 
crème fraichea tai 
pelkkää omenaviinietikkaa.

2 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä idea tuo raasteen ja katikkeen säilytäminen erikseen, kiitos! Raastetta tulee helposti tehtyä paljon, ja sitten se tosiaan menee helposti huonoksi kastikkeen kanssa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kauan tuo yksinkertainen jippo kesti minultakin oppia ;)