lauantai 7. tammikuuta 2017

(El Bullin) peruna(lastu)munakas ja mehevät grilliribsitSelatessani Mikko Takalan kirjoittamaa Lihapullakirjaa satuin huomaamaan mielenkiintoisen lisukkeen, perunalastumunakkaan. Takalan mukaan resepti on kotoisin maailmankuulun espanjalaisen El Bulli –ravintolan keittiöstä, jossa tätä munakasta kuulemma valmistettiin usein henkilökunnan ruoaksi. Siinä tulikin kätevästi ratkaistuksi ribsit & coleslaw –lautaselta puuttunut kolmas elementti. Lopputulos oli sanalla sanoen mielenkiintoinen. Perunalastut antoivat munakkaalle sekä suolaisuutta että perunaista makua. Noudatin reseptiä täysin, mikä on aika harvinaista. Jotain pientä jäin kuitenkin kaipaamaan. Ehkä hienonnettu kevätsipuli olisi antanut tarvittavaa lisäaromia, mutta näin tällä kertaa.

Ohjeista riittää ruokaa neljälle.
Perunalastumunakas
resepti: Mikko Takala, Lihapullakirja, Readme 2013

6 kananmunaa
70 g tavallisia perunalastuja
oliiviöljyä

Vatkaa munat kulhossa melkein vaahdoksi. Lisää perunalastut vaahtoon, mutta älä riko niitä. Anna imeytyä minuutin ajan. Lämmitä tarttumattomalla pinnalla varustettu, noin 25 cm leveä paistinpannu keskilämmöllä ja lisää 2 tl öljyä. Kaada muna-perunalastuseos pannulle ja sekoittele varovasti muovisella lastalla.

Käytä lastaa niin ettei munakas pääse tarttumaan pannun reunoihin kiinni. Noin 40 sekunnin jälkeen, kun munakkaan keskusta alkaa olla asettunut, peitä pannu lautasella. Kumoa munakas lautaselle.

Laita pannu takaisin levylle ja lisää pannulle toiset 2 tl öljyä. Valuttele munakas takaisin pannulle paistamaton puoli alaspäin. Paistele 20 sekuntia. Tarjoa heti.Ribsit esikypsennettiin foliossa ennen varsinaista grillaamista. Näin kypsennettynä liha säilyttää mehevyytensä ja tipahtaa irti luista lähes itsekseen.

Mehevät possunribsit

2 kylkiluuriviä
rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria myllystä
sinappijauhetta
pari oksaa tuoretta puuvartista rosmariinia
muutama oksa tuoretta puuvartista timjamia


Sivele ribsirivit öljyllä ja ripottele molemmin puolin suolaa, pippuria sekä sinappijauhetta. Hiero mausteet lihaan, aseta rosmariini- ja timjamioksat toisen kylkirivin lihaisalle puolelle ja nosta toinen kylkirivi sen päälle niin että lihaisat puolet ovat vastakkain. Kääri ribsit vahvaan alumiinifolioon ja kypsennä uunissa ensin 1 tunti 160 asteessa ja sen jälkeen vielä 2 tuntia 100 asteessa. Avaa folio, pyyhi tuoreyrtit pois ja jäähdytä lihat. Juuri ennen ruokailua laita ribsit vielä vähäksi aikaa grilliin tai uuniin grillivastuksen alle ja paahda pinta kauniin ruskeaksi. Leikkaa paloiksi ja nauti.


Ei kommentteja: