perjantai 25. marraskuuta 2016

Erilainen poro 1 - prässätty poronkieliMihin tämä aika oikein hupenee?! Edellinen päivitys on isänpäivän tienoilta, vaikka siitäkin on kohta jo pari viikkoa. Onneksi pahimmat kiireet hellittävät lähiviikkoina, että taas ehtii alkaa laittamaan jotain hyvää ruokaa kotonakin. Mutta palataan takaisin isänpäivään, jonka teemana oli poro. Eikä mikään poronpaisti tai -filee, vaan sellaisia ruhonosia, joita harvemmin tulee laitetuksi. Yksi annoksen osista oli poronkieli, joka kypsennettiin sous vide vesihauteessa, nyljettiin, revittiin, maustettiin ja prässättiin jääkaapissa levyksi. Taivaallisen hyvää, eikä edes kovin kallista. Hidasta tosin, joten tämän askartelu täytyy aloittaa paria päivää ennen päivällistä.Prässättyä poronkieltä

noin 1 kg poronkieliä (9 kpl) (pakaste)
12 katajanmarjaa
6 timjaminoksaa
suolaa
mustapippuria myllystä
maustepippuria myllystä

Murskaa hiukan katajanmarjoja ja vakumoi poronkielet katajanmarjojen sekä timjamin kanssa 3-5 kielen paketeiksi. Kypsennä kieliä vesihauteessa 70 asteessa 24 tuntia.

Avaa paketit ja nylje kielet heti kuumina. Revi liha haarukoiden avulla säikeiksi ja punnitse lihan määrä. Lisää seokseen hiukan mustapippuria sekä maustepippuria myllystä sekä 1,2% suolaa. Kielten painohävikki kypsennettäessä on noin 30-35%  eli nylkemisen jälkeen lihaa on suunnilleen 550-600 grammaa, jolloin suolaa tarvitaan 6-7 grammaa eli noin runsas teelusikallinen. Kannattaa kuitenkin suorittaa punnitukset ettei tule yllätyksiä.


Tasoita maustettu liha pieneen vuokaan 1-2 sentin kerrokseksi, laita paino päälle ja vuoka jääkaappiin. Seuraavana päivänä voit leikata levystä sopivan kokoisia paloja.

Prässätyn poronkielen voi tarjota kylmänä tai sitten lämmittää sen paloina uunigrillissä, jolloin pinta saa hiukan paahtunutta väriä.


Ei kommentteja: