lauantai 12. marraskuuta 2016

Flammkuchen



Flammeküechen (Elsassin murteella), flammkuchen (saksaksi) ja tarte flambée (ranskaksi). Tällä Elsassin alueen rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä ei ole pizza, vaikka se kovasti muistuttaakin italialaista lajitoveriaan. Taikinassa ei ole mitään nostatusainetta. Taikinan perusohje on eri lähteissä periaatteessa aina sama, veden ja öljyn keskinäisessä suhteessa on hieman vaihtelua, mutta niiden yhteismäärä on kutakuinkin aina sama. Tämän flammenküechenin päällisessä juuston suhteen on sovellettu saatavissa olevia aineksia. Alkuperäinen juusto on alueen oma fromage blanc.



Flammkuchen

Taikina
250 g             vehnäjauhoja
0,5 tl             hienoa merisuolaa
0,5 dl             öljyä
1,5 dl             vettä
Päälle
2                    isoa sipulia
20 g               voita
170 g             pekonia
100 g             Philadelphia tuorejuustoa
200 g             crème fraichea
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      (raastettua muskottipähkinää)
1 rkl              öljyä

Sekoita kulhossa käsin jauhot, 0,5 tl suolaa sekä öljy ja lisää vähitellen 1,5 dl lämmintä vettä. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes se on sopivan kimmoisaa ja anna sen levätä lämpimässä paikassa kunnes muut ovat valmiita. Kuumenna uuni 275°C:een. Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja hauduta niitä kypsäksi voissa miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Niiden kuuluu pehmeitä mutta ei ruskistuneita. Viipaloi pekonit suikaleiksi ja paista niitä pikaisesti toisella pannulla. Kaadoin ne siivilään ja valutin niistä ylimääräisen rasvan pois, jolloin pekonista tuli erityisen rapeaa. Riittävän ohuiksi viipaloituina sipulin ja pekonin voi laittaa piirakkaan myös esikypsentämättömänä, mutta maku on silloin erilainen. Korvasin alkuperäisen, kermalla ohennetun fromage blancin, Philadelphia tuorejuuston ja crème fraichen sekoituksella. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ranskankerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Monissa resepteissä on joukossa myös raastettua muskottipähkinää.

Jauhota pöytä kevyesti ja kauli taikina, kunnes se on noin millimetrin paksuinen pellille sopiva levy. Siirrä taikina leivinpaperille ja sen kanssa uunipellille. Levitä sille juustoseos ja ripottele päälle sipulit, pekonisuikaleet ja pirskottele ruokalusikallinen öljyä. Laita uuniin paistumaan noin viideksitoista minuutiksi. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia ja nauti!


Ei kommentteja: