lauantai 18. kesäkuuta 2016

Neitsytperunafestivaali, kodikas ruokatapahtuma TurussaSuomalainen varhaisperuna on nostettu kunniapaikalle Turun Neitsytperunafestivaalilla 17.-18.6.2016. Kun on olemassa neitsytoliiviöljyä, niin miksikäs ei, kyllä kotimaista maukasta varhaisperunaa voi hyvinkin nimittää neitsytperunaksi. Tapahtuman järjestäjänä on Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry, joka perustettiin helmikuussa 2010 toteuttamaan Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011:n ruokakulttuuriohjelmaa. Haastattelemani Markku Haapio kertoi, että nykyisin Kaffeli ry:n toiminnassa pääpaino on vuotuisen Neitsytperunafestivaalin toteuttamisessa. Tapahtuma järjestetäänkin tänä vuonna jo kuudetta kertaa ja viime vuosina paikaksi on vakiintunut Panimoravintola Koulun piha ihan keskellä kaupunkia Turun Kauppahallin vieressä.


Neitsytperunafestivaaliin liittyy myös ”torilla kokataan” paikallisten ravintoloiden kilpailu parhaasta varhaisperunaruoasta. Ravintolat saavat käyttää kilpailuannoksiin maksimissaan 50 euroa ja ainekset on kilpailuaamuna ostettava vähintään neljältä eri torikauppiaalta. Ruoka valmistetaan kunkin ravintolan omassa keittiössä, mistä ne tuodaan torille raadin arvosteltaviksi kello 12. Kilpailuun osallistui seitsemän ravintolaa, joista tämänvuotisen kisan voitti ravintola Mauno. En ehtinyt niin ajoissa paikalle, että olisin saanut kuvatuksi kilpailuannokset, mutta Turun Sanomissa on kilpailusta erinomainen juttu kuvineen.


Neitsytperunafestivaali kuvastaa hyvin perunaa: pieni ja kodikas, mutta täynnä energiaa. Sisäänpääsy tapahtumaan on ilmainen ja kaikki annokset ostetaan 6 euroa maksavilla ruokalipukkeilla, joita on myytävänä Kaffeli ry:n teltalla heti sisäänpääsyn kohdalla. Alueella on myös tarjolla niin perunatietoutta kuin perunaa ja perunareseptejä kotikeittiöön. Panimoravintola Koulun pihalla kaikkiaan kuusi ravintolaa tarjoilee tähän tapahtumaan suunniteltuja peruna-annoksia, joista on vaikea valita sitä parasta.


Turun Keittiömestarit ry oli ilman kikkailuja perinteisellä linjalla ja lautaselta löytyi keitettyä varhaisperunaa, sipulivoisulaa, sillikaviaaria, kylmäsavulohimoussea sekä marinoitua kaalisalaattia.


Hus Lindman oli mukana kahdella erilaisella uuniperuna-annoksella. Toisen täytteenä oli kylmäsavulohta, toisessa perinteistä gubbröraa, jonka suomenkielinen nimi lienee jotain sillipöperön tapaista. Erinomaisia täytteitä uuniperunalle!


Kustavilainen Restaurant Grill tarjoili tillipestossa kieritettyjä varhaisperunoita, perunakreemiä ja ihanan rapeanahkaiseksi paistettua siikafileetä. Tosi herkullinen kokonaisuus.


Jälkiruokala Xoco´s oli kehittänyt perunasta sekä suolaisen että makean annoksen. Suolainen ”piilopottu” on varsinainen taidonnäyte, jossa 12 h 72°C neitsytperuna on kätketty perunatuulihatun sisään. Lisäksi annoksessa on perunakreemiä, tillimajoneesia, kurkku&sipulipikkelsiä, 1 h 65°C kananmuna sekä perunavaahtoa.


Makea perunajälkiruoka on nimeltään Extravirgin Potatoprylee ja suorastaan hengästyttävän erilaisen tuoteselosteen mukaan siinä on ”perunaprylee, perunasable, paahdettu valkosuklaa & peruna –ganache, pakastekuivattua vadelmaa, perunacrumble, suolaheinää”…


Panimoravintola Koulun annos sisältää ruisperunapiirakkaa, porsaankylkeä, sipulilientä ja kuusenkerkkäöljyä.


Etelä-Afrikasta kotoisin oleva pitopalveluyrittäjä Jan Joost de Nier tarjoilee yhdellä lautasella makumatkan maailman ympäri: Timo-perunaa kolmella tapaa, eteläafrikkalaisia curryperunoita, kaakkoisaasialaisia perunoita tahmeassa kastikkeessa sekä perunoita eteläamerikkalaisittain chimichurrilla maustettuna. Annos on täysin vegaaninen.


Ja luonnollisesti tarjolla on myös muita ”käyttöyhteystuotteita”.


Jos asut Turun seudulla tai muuten vaan olet käymäsillään siellä päin, kannattaa pistäytyä Panimoravintola Koulun pihalla, jossa Neitsytperunafestivaali on avoinna vielä tänään lauantaina klo 22 asti.

4 kommenttia:

Maaria Jäske kirjoitti...

Kävin joskus vuosia takaperin näillä perunafestareilla ja oli kyllä ihan mahti tapahtuma! Harmi, että jäi nyt välistä!

Helzu kirjoitti...

Voi, kun kiva tapahtuma. En ole ennen tästä kuullutkaan.

Nakit ja Muusa kirjoitti...

Kiitos jutusta, ihan tapahtuman näköinen. Lauantaina suosio oli niin suurta, että jo iltapäivän myöhäisinä tunteiuna alkoi ravintoloilta loppua ruoka kesken. Toisaalta hyvä niin, sillä samoihin aikoihin alkoi reipas sade ja kävijävirta tyrehtyi. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä: Kaffeli, ravintolat ja kävijät.
PS. Kaffeli on – ainakin vielä – ry, ei Oy😊
Markku Haapio

Tuplaespresso kirjoitti...

Hupsista, mutta sentään kaksi kolmesta ry:stä meni oikein. Kolmaskin on nyt korjattu :)
On hienoa että joku jaksaa puhua perunan puolesta ja järjestää tällaisia tapahtumia. Toivottavasti perinne jatkuu vastakin.

Olen lukenut, että perunan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin viljakasvien: viljakilon tuottamiseen kuluu noin kolme kertaa enemmän energiaa kuin perunakiloon ja että suurin osa Suomessa kulutettavasta perunasta on puhtaasti kotimaista tuotantoa, joten onhan se mitä ekologisin raaka-aine – erityisesti verrattuna kaikenmaailman vinkuintiasta lennätettyihin linnunsiemeniin ja muihin ”superfoodeihin”. Peruna kunniaan!