sunnuntai 23. elokuuta 2015

Grillattua makrillia ja karviaismarjakastiketta
Makrilli on ollut Britanniassa suosittu kala jo ammoisista ajoista lähtien. Makrillin paras sesonki on samaan aikaan kuin karviaismarjankin ja rasvapitoisen kalan sekä happaman marjan toisiaan täydentävä kombinaatio on aina ollut siellä tunnettu juttu ja tyypillinen kesäruoka. Nyt, kun meilläkin karviaismarjat alkavat kypsyä ja Turun kauppahallin Herkkunuotassa oli tarjolla tuoretta makrillia, tarjoutui loistava tilaisuus kokeilla tätä yhdistelmää. Lisäksi ei tarvittu muuta kuin keitettyjä uusia perunoita ja vihreää salaattia.

...ettenkö muka koskaan ole laittanut tikkua ristiin ruoanlaiton hyväksi?...

Grillattu makrilli

1                    kookas makrilli / 2 syöjää
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä

Fileoi makrilli, mutta jätä nahka fileeseen, ja poista pystyruodot nyppimällä. Ammattitaitoinen kalakauppias tekee sen puolestasi, kuten teki minunkin kauppiaani. Filee käpristyy salamannopeasti kuumalla pannulla tai grillissä, joten kokeilin tikkuristikkoa sen estämiseksi. Se toimikin erinomaisesti, eivätkä fileet liikoja käpristelleet. Sivele kala oliiviöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla molemmin puolin. Laita kala grilliin folion päälle ensin hetkeksi lihapuoli alaspäin ja käännä sitten nahkapuoli alaspäin. Kun kala on muuttunut väriltään vaaleaksi, on se valmis. Kala on parempi kypsentää mieluummin hieman ali kuin yli, sillä maku ja suutuntuma muuttuvat epämiellyttäväksi, jos kala on ylikypsää.


Karviaiskastike makrillille

220 g            vihreitä karviaisia
2 rkl              vettä
2 tl                sokeria
2 tl                piparjuuritahnaa
¾ dl              kuohukermaa
sopivasti       suolaa
ripaus            mustapippuria

Perkaa karviaiset ja laita ne kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä seosta 15-20 minuuttia kunnes marjat ovat pehmeitä. Lisää piparjuuritahna sekä kuohukerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta suolalla sekä mustapippurilla ja sekoita kastike tasaiseksi. Makrillin rasvaisuus tasapainottaa karviaisten happamuuden, joten vaikka kastike tuntuisi tässä vaiheessa aivan liian happamalta, siihen voi lisätä hiukan suolaa, mutta ei sokeria.


3 kommenttia:

Sienitukka kirjoitti...

Nam! ..näyttäpä hyvältä :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli tosi hyvin toimiva makuyhdistelmä, vaikka saattaakin kuulostaa vähän oudolta - makrillia ja karviaisia, heh :)

Unknown kirjoitti...

Ranskalaisten mielestä karviainen kuuluu makrilliin siinä määrin, että marja on ranskaksi "groseille à maquereau", eli kirjaimellisesti käännettynä makrilliherukka.