maanantai 31. elokuuta 2015

Grillattua kirjolohta ja maissi-tomaatti-avokadosalaattiaRakkaalla lapsella on monta nimeä, kuuluu kansansanonta. Aiemmin sateenkaarirauduksi ja forelliksi kutsuttu kala sai nykyisen virallisen nimensä kirjolohi itse presidentti Urho Kaleva Kekkoselta vuonna 1965.

kuva: Lapin kalatalouskeskus

Viikon kala   26 / 33    kirjolohi

kirjolohi,   Oncorhyncus mykiss

Kirjolohi on ehkä hieman aliarvostettu raaka-aine. Se on kuitenkin edullinen, kotimainen, kestävän kehityksen kalalaji, joka oikein kasvatettuna ei aiheuta liikaa ravinnekuormitusta vesistöille. WWF:n mukaan kalankasvatuksen ravinnekuormitus on puolittunut kymmenessä vuodessa. Ruokintatekniikat ja rehun koostumus ovat kehittyneet ja varsinkin meressä kasvatetun kirjolohen maku on hyvä. Suomalainen kirjolohi kuuluu nykyisin WWF:n kuluttajan kalaoppaan mukaan vihreällä merkittyihin suositeltaviin lajeihin.

Suomalainen vuodessa syömästä 15 kilosta kalaa kuusi kiloa on kasvatettua lohikalaa. Yli neljännes kokonaiskalamäärästä on Norjassa kasvatettua kassilohta, joka on WWF:n luokituksessa keltaisella merkittyä eli harkiten ostettavaksi luokiteltua. Suositeltaviin kalalajeihin kuuluvat lähes kaikki kotimaiset luonnonkalat villiä lohta lukuun ottamatta. Kotimaisen kalan kulutusta tulisi lisätä ja siksi kannattaa harkita kasvatetun norjalaisen tuontikalan korvaamista kotimaisella vaihtoehdolla – siis kirjolohella. Esimerkiksi silakkaa suomalainen syö vain noin kolme kertaa vuodessa, joten parantamisen varaa on.

Kirjolohen kanssa nautimme David Lebowitzin blogista löytämällämme reseptillä valmistettua maissi-tomaatti-avokadosalaattia. Alkuperäinen resepti on nähtävissä täällä.


Grillattua kirjolohta

2                    kirjolohifilettä
1                    sitruuna viipaleina
pari               timjaminoksaa
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                      öljyä

Poista fileistä pystyruodot nyppimällä, ellei kalakauppiaasi ole tehnyt sitä puolestasi. Sivele fileet molemmin puolin oliiviöljyllä. Öljysutina voit käyttää Jamie Oliverin tapaan timjaminoksia, jotka laitat kalan kanssa grilliin. Mausta suolalla sekä pippurilla.

Olen hankkinut erityisesti kalojen ja äyriäisten grillausta varten varrettoman halsterin, jonka saa kätevästi laitettua grilliin kannen alle. Sen verkko on joustavaa, kuten mieleeni tullut hetekan pohja, joten se pitää hyvin kalan paikoillaan murskaamatta sitä.

Aseta halsterille kaksi-kolme sitruunanviipaletta ja niiden päälle filee. Aseta fileiden päälle timjaminoksat sekä sitruunanviipaleet. Sitruunoiden tarkoitus on paitsi antaa makua kalalle myös helpottaa kalan irtoamista halsterista, kuten öljynkin. 

Sitruunakonsti toimii, mutta on samalla vähän kaksiteräinen miekka, sillä nahka ei sitruunanviipaleiden alta tule rapeaksi, joten sitä ei ole miellyttävää syödä. Jos nahka taas tarttuu halsteriin ja repeää riekaleiksi, on ainakin visuaalinen puoli annoksesta poissa. Olisiko hyvä kompromissi laittaa sitruunat ainoastaan lihapuolelle? Kokeilkaa, niin minäkin teen.

Laita halsteri valmiiksi kuumennettuun grilliin kannen alle ensin hetkeksi siten, että nahkapuoli on ylöspäin. Näin sitruunat ja kala alkavat lämmetä. Käännä sitten nahkapuoli alaspäin ja kypsennä kala loppuun. Tarkkaa kypsennysaikaa on mahdoton sanoa, sillä se riippuu grillin lämmöstä ja kalan paksuudesta. Kypsymisen myötä lihan väri muuttuu. Kun kalan liha on juuri muuttunut vaaleaksi eikä ole enää läpikuultavaa ja alapuolella nahka on hyvän värinen, on kala valmis tarjottavaksi.

Maissi-tomaatti-avokadosalaatti

1 iso grillattu maissintähkä
20 miniluumutomaattia
1 avomaankurkku
1 avokado
1 rkl sitruunan mehua
kourallinen tuoretta basilikaa
hiukan mustapippuria
vinaigrette
2 rkl viinietikkaa
2 tl dijonsinappia
1 pieni salottisipuli hienona silppuna
0,5 dl oliiviöljyä
ripaus ruokokidesokeria
ripaus suolaa

Leikkaa tomaatit ja kurkku pienemmiksi paloiksi. Halkaise avokado, poista kivi, leikkaa sisus kuutioiksi ja valele se sitruunan mehulla. Veistä jyvät irti maissintähkästä ja leikkele basilikat silpuksi. Sekoita salaattiainekset ja rouhaise vähän mustapippuria pinnalle. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään ja kaada salaattiin. Sekoita varovasti ja anna maustua hetken ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Tämä resepti on erittäin herkullisen kuuloinen, ja näyttää hyvältä. Itselläni on sekä negatiivisia että positiivisia kokemuksia kirjolohesta. Valitettavasti olen syönyt myös mudan makuista kirjolohta.. Tietysti kauppaan olen asiasta aina ilmoittanut (en osta kalaa muusta kuin tietyistä kaupoista tuoretiskiltä), ja kompensaatiota tullut. Pilalle mennyttä ruokailua se ei kuitenkaan pelasta. Mutta olenpa syönyt myös erittäin herkullista kirjolohta. Jos isommalle porukalle teen ruokaa, niin silloin valinta on muu kuin kirjolohi (just in case..) :)

M kirjoitti...

Kasvatuspaikalla ja rehulla on suuri merkitus lopputuotteen makuun. Kokemukseni mukaan meressä kasvatetuissa kirjolohissa mudan makua ei esiinny.Kannattanee kysellä kauppiaalta tietoja kasvattajasta.