torstai 4. syyskuuta 2014

Leivotaan pitaleipiä



Eilen tehtiin kotitekoista kebabia niin paljon, että se ei mennyt ihan yhdellä ruokailulla. Toisen kebabaterian kanssa täytyy ehdottomasti leipoa kotitekoisia pitaleipiä. Sellaisenaan maistettuna näissä leivissä vaikutti olevan hiukan liikaa suolaa, mutta kun leivät oli täytetty kasviksilla, kebablihalla, tomaattikastikkeella ja jogurttikastikkeella, suolan määrä olikin juuri sopiva. Pitakebab on muutenkin paljon enemmän kuin osiensa summa.



Pitaleivät
(6 kpl)

3 dl hiivaleipäjauhoa
3 dl vehnäjauhoa
3 tl (= 1 pussi = 11 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita keskenään kaikki kuivat ainekset ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää jauhojen joukkoon ensin vesi, sitten vielä oliiviöljy ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Voitele toinen kulho tilkalla oliiviöljyä ja siirrä taikina siihen. Peitä ja anna kohota lämpimässä paikassa parin tunnin ajan.

Painele taikina kasaan ja leikkaa se kuuteen osaan. Pyöritä palat palloiksi ja laita leivinliinan alle kohoamaan noin 30 minuutiksi. Laita uuni lämpiämään 230 asteeseen niin, että laitat uunin keskiosaan uunipellin pohja ylöspäin. Uunipelti toimii eräänlaisena ”pizzakivenä”. Kun leivät ovat kohonneet, kauli ne ihan tasaisen litteiksi, halkaisijaltaan noin 15-senttisiksi. Kostuta kuuma uunipelti suihkepullolla, laita uunin luukku kiinni ja odota puoli minuuttia. Asettele uunipellin päälle 2-3 litteää leipää ja paista noin 3-4 minuuttia. Leipien tulisi pullistua keskeltä siten, että leivän sisään muodostuu ontto tasku. Kun kaikki leivät on paistettu, laita ne päällekkäin että leipä pysyy pehmeänä. Tee leipiä vain sen verran mitä kuluu yhdellä aterialla. Seuraavana päivänä pitaleipä ei enää ole kovin hyvää.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvältä näyttävät,tosin itse pidän pulleammista pitaleivistä.Suomessa asuessa joskus tuli tuollaisia tehtyä,mutta täällä en viitsi vaivatua kun niitä saa niin helposti,ja kaikenlaisina.(ohuet,pulleat,neliön muotoiset,minipitat,täysjyvä,spelttiset,gluteenittomat)

Tuplaespresso kirjoitti...

Siellä tuntuukin olevan todella hyvä valikoima näitä.