keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kebabia kotona



Ei, en tarkoita mitään noutoruokaa yömyöhällä, vaan ihan alusta asti itse tehtyä. On jäänyt epätrendikkäältä keittiöltä sellainen tekemättä. Ajatus heräsi Kokoliha-Karhusen tekemästä possukebabista. Jo vuosia sitten ovat useat blogaanit ansiokkaasti valmistaneet niitä uunimenetelmällä erilaisista lihoista vaihtelevin maustesekoituksin. Kokoliha-Karhunen käytti pohjana Me Naiset–lehden reseptiä ja minä tein samoin, sillä siinä on hyvät työkuvat aiheesta. Maustoin lihat ja tein kastikkeet oman maun mukaan.


Kebabliha uunissa

½ kg              naudan jauhelihaa
½ kg              karitsan jauhelihaa
1 rkl               rouhittua mustapippuria
3 rkl               Aromat-maustesekoitusta tai 1,5 rkl suolaa + 1 tl valkosipulijauhetta + 1 rkl jeeraa
2 tl                 paprikajauhetta
1 tl                 chilipulveria

50/50 sekoitus nautaa ja karitsaa tuntui sopivalta. Pelkkä nauta saattaa jäädä kuivaksi, mutta karitsan jauheliha on rasvaisempaa ja siksi toimii tässä. Voit käyttää pelkkää karitsaa tai pelkkää nautaa. Karhunen käytti possua ja silavaa ja jotkut ovat käyttäneet sika-nautaa tai nauta-sikaa. Jo kadonneeksi luulemani Aromatin käyttö hieman hirvitti, mutta sitä on tässä käytetty netin mukaan. Aromat on 62-prosenttisesti suolaa. Aromiaineiden lisäksi se sisältää natriumglutamaattia. Päätin kuitenkin kokeilla sitä ja antaa lihalle aidon pikaruoan maun. Sen voi korvata esimerkiksi suolalla, valkosipulijauheella ja juustokuminalla eli jeeralla.

Laita mausteet joukkoon ja sitten sekoita lihamassa huolellisesti. Me Naiset käytti monitoimikonetta sekoittamiseen. Itse laitoin lihan 10 minuutiksi yleiskoneen kulhoon vaivaantumaan, jonka jälkeen painelin siitä omin kätösin mahdollisimman tiiviin massan. Jaoin massan kahdelle alumiinifoliolle pötköksi, jonka käärin huolellisesti. Sitten laitoin pötkylän toiselle alumiinifolion palalle ja taas käärin tiukkaan. Sitten tiivistin lihasekoituksen kiertämällä pötköjen päät kuten karkkipaperin. Käytin vahvaa alumiinifoliota, joka kesti hyvin tämän käsittelyn. Useissa ohjeissa uunin lämpö oli 100 astetta ja paistoaika 3-4 tuntia. Halusin kiinteän lopputuloksen, joten valitsin uunin lämmöksi 125 astetta ja paistoajaksi 3 tuntia. Tiiviskin paketti vuotaa jonkin verran nestettä, joten käyttämällä pakettien alla peltiä säästyin uunin siivoamiselta.
Nostin kuumat kääröt työpöydälle jäähtymään ja vetäytymään. Siirsin ne vielä jääkaappiin kylmenemään ennen avaamista ja leikkaamista.



Tomaattikastike

1 tlk               San Marzanon tomaatteja
1                    sipuli
2                    valkosipulinkynttä
1 rkl               tomaattipyreetä
1 rkl               Worchestershire -kastiketta
2 tl                 ruokosokeria
ripaus            suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä kuullottamiseen
                      (tuoretta basilikaa)

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla tomaattipyreen kanssa. Kaada sekaan tomaattitölkki ja lisää loput mausteet. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella tai paseeraa siivilän läpi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Halutessasi voit lisätä kuumennuksen jälkeen silputtua tuoretta basilikaa kastikkeeseen.



Jogurttikastike

2 dl                kreikkalaista jogurttia
1                    raastettu valkosipulinkynsi
1 tl                 sitruunamehua
hyppysellinen                      suolaa ja sokeria
pari rouhausta valkopippuria
(tuoretta minttua ja/tai basilikaa)

Raasta valkosipuli jogurtin joukkoon, sekoita se, mausteet ja sitruunamehu ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Jos sinulla on, ja haluat lisätä yrttien makua kastikkeeseen, niin makusi mukaan tuore minttu tai basilika silputtuna sopivat hyvin tähän.

Annoksen viimeistely

Veistä lihasta terävällä veitsellä tai juustohöylällä ohuita lastuja. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle, sivele öljyllä ja kuumenna hetki (3-5 min) grillivastuksen alla. Voit tarjota ne joko lautasella salaatin ja/tai riisin kera tai pitaleivän välissä. Valitsin tänään salaattivaihtoehdon. Salaattia, kirsikkatomaattia, kurkkua ja kevätsipulia. Siinä se.


2 kommenttia:

kati kirjoitti...

voi jukupätkä - tästä jos jostain tulee nälkä!
nyt pitää enää metsästää hyvä karitsanjauheliha ostoskoriin. ihanan ajankohtaista ja kuitenkin epätrendikästä ;)

Tuplaespresso kirjoitti...

Me taidettiin ostaa tuo karitsanjauheliha ihan tästä meidän pienestä kulmakaupasta. Pikkukaupaksi mahtavat valikoimat :)