Mitä yhteistä on ryynimakkaralla,
lihapullilla, näkkileivällä, prinssinnakeilla ja Janssonin kiusauksella? Ne
kaikki kuuluvat rakkaan läntisen naapurimaamme joulupöytään. Toki ruotsalainen
joulupöytä sisältää paljon muutakin, meillekin tuttuja ruokia, mutta näitä
edellä mainittuja suomalainen ei ihan helposti osaisi yhdistää jouluateriaan.
Pitkästä yhteisestä historiasta huolimatta Pohjanlahti näyttää olevan riittävän
leveä eriyttämään juhlapyhien gastronomisia traditioita. Toki täytyy muistaa,
että jopa Suomessa lännessä ja idässä on hyvinkin erilaisia jouluherkkuja.
On kuitenkin yksi ruoka, joka Ruotsissa sopii juhlaan kuin juhlaan, myös jouluun, ja se on gubbröra (sillikaviaari, sillipöperö, sillimössö, ukkokokkeli, muna-anjovistahna, miksi kukin sitä haluaa nimittää). Joulukuun 13. päivän Lucianpäivän kunniaksi nautimme siis gubbröraa tehtynä aidon ruotsalaisen reseptin mukaan. Vaikka Suomessa tätä levitettäisiinkin mieluummin saaristolaisleivälle ja isona kekona miniblinin päällä gubbröra vasta hyvää onkin, niin nyt se tarjoillaan ruotsalaisen perinteen mukaisena näkkileivän (tai siis pienten ruisnappien) päällä.
Gubbröra
4 kananmunaa
Keitä kananmunat koviksi ja kuutioi ne pienemmiksi. Leikkaa anjovisfileet pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Makuasia haluaako tehdä isoja vai pieniä paloja, kaikki käy. Sekoita keskenään majoneesi, creme fraiche, dijon, sokeri sekä tilli ja ruohosipuli. Lisää kananmunat, anjovikset sekä punasipuli ja kääntele ainekset kevyesti sekaisin. Mausta lopuksi mustapippurilla. Amjoviksesta tulee sen verran suolaa, että sitä tuskin tarvitsee lisätä. Gubbröra on heti käyttövalmista, mutta paranee jos sen antaa ensin jääkaapissa tekeytyä muutaman tunnin.
Pinkit koristeet leipien päällä ovat pikkelöityä raitajuurta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti