sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Karhunlaukka-rosmariiniöljyllä maustettu focaccia


Kun pitkästä aikaa käytössäni on taas karhunlaukkaa, sitä pitää myös käyttää. Rakastan uunituoretta leipää ja kun käden ulottuvilla oli kaikki ainekset yrttimausteiseen focacciaan, ei muuta kuin toimeksi. Paitsi että ei se käynyt ihan niin nopeasti, sillä tämä focacciaresepti edellyttää taikinalta 24-48 tunnin jääkaappikohotuksen ennen leipomista. Minulla oli hyvää aikaa valmistaa karhunlaukka-rosmariiniöljy leipää maustamaan sillä aikaa kun taikina tekeytyi jääkaapissa. Karhunlaukan ja rosmariinin sijaan yrttiöljyä voi samalla menetelmällä valmistaa muistakin tuoreyrteistä. Reseptistä tulee yhden noin 20 x 30 cm uunivuoan täydeltä herkullista leipää ja kun focaccian maustaa yrttiöljyllä ja tuoreilla yrteillä, se ei tarvitse välttämättä enää mitään levitettä tai leikkeleitä pinnalleen.


 

Karhunlaukka-rosmariiniöljyllä maustettu focaccia

 
taikina:
500 g  vehnäjauhoa
2 tl  hienoa merisuolaa
1 pussi  kuivahiivaa
4 dl  lämmintä vettä

vuokaan:

1 rkl  kylmää voita
2 rkl  karhunlaukka-rosmariiniöljyä

taikinan pinnalle:

0,5 dl  karhunlaukka-rosmariiniöljyä
4 rkl  hienonnettua tuoretta (tai pakastettua) karhunlaukkaa
2 rkl  hienonnettua tuoretta rosmariinia
maldonsuolaa tai vastaavaa
 

Sekoita isossa kulhossa huolellisesti keskenään jauho, suola sekä kuivahiiva. Lisää vesi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita taikinaa kunnes siinä ei ole näkyvillä enää yhtään jauhokokkaretta. Sen enempää ei tarvitse alustaa. Taikina jää löysäksi, mutta älä silti lisää enempää jauhoja. Peitä kulho ja laita taikina jääkaappiin tekeytymään vähintään 24 tunniksi ja enintään 48 tunniksi.

Valmista karhunlaukka-rosmariiniöljy reseptin lopussa olevalla ohjeella.

Voitele 20 x 30 cm vuoka tarkkaan ensin kylmällä voilla ja sivele sen päälle yrttiöljy. Kaikki vuoan nurkatkin täytyy muistaa voidella huolella. Kumoa jääkaappikylmä taikina vuokaan ja levitä se käsin tasaiseksi nurkkia myöten. Jätä taikina vuoassaan lämpimään paikkaan kohoamaan 45 minuutin ajaksi, minkä jälkeen sivele taikinan pinta yrttiöljyn ja hienonnettujen tuoreiden yrttien sekoituksella ja anna taikinan kohota vielä noin puoli tuntia. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Kun uuni on lämmennyt ja leipä paistamista vaille valmis, ripottele taikinan pinnalle runsaasti maldonsuolarakeita, alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja laita vuoka uuniin. Kypsennä focacciaa 15-20 minuuttia kunnes leipä on kypsä ja pinta sopivasti ruskistunut. Tarkista kypsyys nostamalla varovasti leivän nurkkaa ja katsomalla että pohjakin on kypsä ja rapea. Jos pohja tuntuu raa’alta, paista vielä sen verran että sekin on kypsä. Mikäli leivän pinta alkaa olla jo riittävän tummanruskea, sen voi peittää loppupaiston ajaksi leivinpaperilla. Nosta kypsä leipä varovasti ritilälle, pyyhkäise ylimääräiset irtonaiset suolat pois ja anna leivän jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

 


 

Karhunlaukka-rosmariiniöljy

70-80 g  tuoretta (tai pakastettua) karhunlaukkaa

6-7  puuvartista oksaa tuoretta rosmariinia
4 dl  rypsiöljyä

Hienonna karhunlaukka. Nypi rosmariinin lehdet irti varrestaan ja hienonna nekin veitsellä. Laita ainekset blenderin kannuun ja anna koneen käydä ainakin viiden minuutin ajan tai vaikka kauemminkin, jotta yrtit murskaantuvat hienoksi soseeksi sekoittuen öljyyn täydellisesti. Suodata öljy kankaan läpi puhtaaseen astiaan. Älä vahingossakaan puristele kangasta ettei öljyyn tule sakkaa, vaan anna öljyn valua ihan rauhassa itsekseen. Anna suodatetun öljyn erottua seuraavaan päivään, jolloin yrtteihin sitoutunut vesi laskeutuu pohjalle ja kauniin vihreä karhunlaukkaöljy nousee pinnalle. Pullota öljy niin ettei vesipitoista ainesta joudu mukaan. Kankaaseen jääneellä sakalla ei ole käyttöä.

 


 

Ei kommentteja: