Raparperikausi on parhaimmillaan ja kotimaiset uudet perunat ovat kohtapuoliin tuloillaan. Tai siis, ne kotimaiset varhaisperunat, joiden hinta alkaa olla sen verran siedettävissä lukemissa että niitä raaskii ostaa muutaman. Jos et vielä löydä sellaisia, jotkut ulkomaiset lajikkeet kuten italialainen ”Mamma Mia” ovat ihan hyviä paahdettaviksi. Älä kuitenkaan osta ruotsalaista. Olen parina vuonna erehtynyt sellaisia ostamaan ja todennut, että sieltä myydään Suomeen pelkkää vetistä rehuperunaa m.o.t.
Uunipaahdetuista pikkuperunoista ja dippikastikkeena käytetystä raparperimajoneesista tuli ihana iltapala ja kumpaakin jäi vielä huomiseenkin ruokaan.
Raparperimajoneesi
1
kananmuna
1
korkillinen valkoviinietikkaa
1
rkl dijon sinappia
suolaa
ja mustapippuria myllystä
2
dl rypsiöljyä
120
g makeuttamatonta raparperisosetta
1
rkl sokeria
Riko
kananmuna kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää valkoviinietikka, sinappi, hiukan
suolaa ja mustapippuria sekä rypsiöljy. Paina sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä se. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin ja huomaat, miten noin puolessa minuutissa ainekset sekoittuvat täydelliseksi majoneesiksi.
Sekoita
sokeri raparperisoseen joukkoon ja sose edelleen majoneesiin. Laita majo
jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Kuvassa majoneesi näyttää harmaanpilkulliselta. Se johtuu siitä, että maustoin sitä lopuksi teelusikallisella sitruunantuhkaa. Ei välttämätön raaka-aine, mutta sopi kivasti niin raparperin kuin paahdetun perunankin makumaailmaan.
Kuvassa majoneesi näyttää harmaanpilkulliselta. Se johtuu siitä, että maustoin sitä lopuksi teelusikallisella sitruunantuhkaa. Ei välttämätön raaka-aine, mutta sopi kivasti niin raparperin kuin paahdetun perunankin makumaailmaan.
Uunipaahdetut uudet perunat
pieniä
varhaisperunoita
oliiviöljyä
karkeaa
merisuolaa
Pese
perunat ja kuivaa ne. Laita muovipussiin pari lusikallista öljyä sekä perunat
ja ravistele pussia sen verran että kaikki perunat on öljytty. Kaada perunat
uunivuokaan ja ripottele päälle hiukan merisuolaa. Laita vuoka uuniin 220
asteeseen ja kypsennä perunoita noin 30-45 minuuttia riippuen vähän perunoiden
koosta. Kääntele perunoita 15 minuutin välein että kypsyvät tasaisemmin.
Perunat ovat valmiit kun haarukka uppoaa niihin helposti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti