lauantai 11. helmikuuta 2017

Turun parhaat ravintolat ja Ilta lapsilleTurkulaiset ravintolat yhdistivät osaamisensa viime torstaina ja järjestivät unohtumattoman hyväntekeväisyyspäivällisen ravintola Maunon tiloissa. Raaka-aineet ja juomat oli saatu sponsoreilta, kaikki tekivät töitä palkatta ja illan tuotto meni lyhentämättömänä Turun uuden lastensairaalan tilille. Illallistapahtuma oli lajissaan toinen ja tulevina vuosina on luvassa varmaan vielä muutama yhtä upea hyväntekeväisyysilta, sillä lastensairaalan odotetaan valmistuvan vuonna 2021. Ravintola Maunon, Mamin, Ludun, Smörin, Tårgetin ja Kaskiksen lisäksi mukana oli Turun kauppahallin kalakauppias Herkkunuotta. Illallinen oli sellainen kokonaisuus, joka jätti kaikin puolin hyvän maun. Onhan paljon mukavampaa saada nauttia hyvästä ruoasta kuin vain lahjoittaa rahaa pelkästä hyvästä mielestä.


Ilta alkoi Taittingerin samppanjalla, joka toimi ruokajuomana myös ensimmäisen ruokalajin kanssa. Herkkunuotta oli valmistanut annoksen yhdestä aliarvostetuimmista kaloistamme, hauesta. Suussasulavan, pankokuorrutetun ja friteeratun haukipyörykän lisäksi lautasella oli tillipyreetä sekä kylmäsavustettua hauenmätiä. Myös haukipyörykän sisältä löytyi pikkunokare hauenmätiä.


Seuraavan ruokalajin tekijä oli ravintola Kaskis, joka tarjosi ehkä tunnetuimman annoksensa eli kalaympyrän. Kastikepeiliä ympäröi siika graavattuna ja murekkeena sekä erilaiset omenasta ja kurkusta valmistetut elementit. Kaskiksen sommelier oli valinnut viiniksi puolikuivan, saksalaisen Pauly-Bergweilerin Rieslingin vuosikertaa 2015.


Ravintola Mami oli valmistanut mielenkiintoisen kasvisannoksen punajuuresta, siitakesienistä ja gluteenittomasta siemennäkkäristä. Jokaisella haarukallisella raaka-aineista nousi esiin erilaisia tekstuureja. Annoksen kyytipoikana oli saksalainen Weingut Weegmüller Cuvée Fleur 2014.


Ensimmäistä pääruoka-annosta hallitsi miellyttävän hento savuisuus. Tårgetin lautasella oli nieriää, kyssäkaalia eri muodoissa, savurapukastiketta sekä miedosti savustettua kirjolohenmätiä. Ranskalainen Gustave Lorentz Pinot Gris 2013 täydensi annoksen.


Mielenkiintoisena yksityiskohtana myös pöytäkoristeet olivat syötäviä. Pienet kukkakimput oli sidottu erilaisista yrteistä ja syötävistä kukista.


Lihaisa pääruoka-annos oli ravintola Smöristä ja siinä oli ylikypsää karitsan niskaa, selleriä pyreenä, pikkelöitynä viipaleina ja kokonaisena kypsennettynä sekä puolikuivattua punaherukkaa. Karitsan kanssa Smörin sommelier oli valinnut ruokajuomaksi eteläafrikkalaisen Spier Signature Pinotagen.


Ravintola Mauno tarjoili ”Waldorfin”, esikuvansa Waldorfin salaatin hengessä valmistetun pienen jälkiruoka-annoksen, jossa juurisellerisorbetti täydentyi omenakeitolla, hapankermanokareella sekä paahdetulla saksanpähkinämurulla. Tämä oli eräänlainen suunraikastaja, silta pääruoasta varsinaiseen jälkiruokaan.


Ludun jälkiruoka leikitteli suklaalla, tyrnillä sekä mantelilla eri muodoissaan. Jälkiruoan täydensi makea punainen jälkiruokaviini, italialainen Malvasia di Castelnuovo Don Bosco.

Ensi vuoden illallista odotellessa...


Ei kommentteja: