maanantai 20. helmikuuta 2017

Appelsiini-rosmariini-polentakakku


Törmäsin mielenkiintoiseen reseptiin etsiessäni ohjetta johonkin keväiseen, appelsiinin makuiseen kakkuun. Appelsiini-rosmariini-polentakakku löytyi vanhoista Delicious –lehden arkistoista. Enpä ole ennen kokeillut polentajauhoja kakussa, eikä reseptiin kuulunut myöskään minkäänlaista nostatusainetta, ei leivinjauhetta eikä soodaa. Rosmariini ja appelsiini toimivat toki hyvin keskenään, mutta kakussa? Kannatti kokeilla, sillä lopputulos oli tosi herkullinen. Sitrushedelmistä kuivaamani koristeet eivät kuulu alkuperäiseen reseptiin.



Kuivatut sitrusviipaleet

erilaisia pienehköjä sitrushedelmiä
2 dl vettä
2 dl sokeria

Kiehauta vesi ja sokeri makeaksi liemeksi ja jäähdytä hiukan ennen kuin käytät sitä. Pese hedelmät ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kasta kaikki viipaleet sokeriliemessä, kuivaa pinta ja laita viipaleet vierekkäin kasvikuivurin tasoille. Kuivaa 57 asteessa 3 tuntia, minkä jälkeen käännä viipaleet ja kuivaa vielä toiset 3 tuntia tai kunnes sitrukset ovat lähes kuivia. Jätä kuivurin luukku raolleen ja anna viipaleiden jäähtyä. Käytä kakkujen, jäätelön, jälkiruokien tms koristeena.


Appelsiini-rosmariini-polentakakku

2 isoa appelsiinia
6 munaa (koko L)
150 g mantelijauhoa
150 g polentajauhoa
250 g sokeria
1 tl tuoreita rosmariininlehtiä hienoksi leikattuna
1 tl ruokokidesokeria
voita vuoan voitelemiseen
appelsiinisiirappi
1 dl vettä
100 g sokeria
0,5 dl appelsiinilikööriä (tai vahvaa appelsiinimehua)
1 tl tuoreita rosmariininlehtiä hienoksi leikattuna
yhden appelsiinin raastettu kuori

Laita appelsiinit kattilaan, peitä vedellä ja keitä niitä noin tunnin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä appelsiinit. Leikkaa hedelmät halki, poista siemenet ja soseuta appelsiinit kuorineen.

Voitele kakkuvuoka (halk. 24 cm) ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vatkaa appelsiinisoseen joukkoon kananmunat, mantelijauho, polentajauho, sokeri sekä rosmariini. Kaada taikina vuokaan, ripottele ruokokidesokeri taikinan pinnalle, vuoka uuniin ja paista kakkua uunin keskitasolla 50-55 minuuttia kunnes kakku on kohonnut ja kullankeltainen.

Valmista siirappi. Laita kattilaan vesi sekä sokeri ja keitä noin 5 minuuttia. Jäähdytä seos ja lisää loput ainekset. Anna makuuntua vähän aikaa ennen käyttöä.

Jäähdytä kakku vuoassaan. Nosta kakku tarjoiluvadille ja valele appelsiinisiirapilla. Kakusta tulee vielä entistäkin parempi, jos kakun kosteus saa tasaantua seuraavaan päivään.

p.s. Voisin kuvitella, että nokare kookoskermavaahtoa tekisi tästä vielä tätäkin paremman kakun


EDIT

Nyt tälle kakulle löytyi täydellinen makupari:
JYMY 1917, männynneulasuutteella maustettu jäätelö (ei ole maksettu mainos) .


Ei kommentteja: