maanantai 3. lokakuuta 2016

SILAKKAA !!!

Terveisiä Stadin silakkamarkkinoilta. Kännykkäkamerassa olisi paljon kuvia tapahtumasta, mutta kiitos Microsoftin uusimpien päivitysten, tietokone ja kännykkä eivät enää suostu kommunikoimaan keskenään ilman jotain erityisiä toimenpiteitä. Eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta kun pyytämättä ja yllättäen tehdyt päivitykset sekoittavat hommat. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavaksi molemmat lentävät #%&!*#§¤&”!!… noniin, kauas… ja hankin tilalle sellaiset laitteet, joiden toimintavarmuus ja yhteensopivuus on luotettavampi. Merkkiä voi arvuutella. Tämän päivityksen kuvista näin ollen toinen on jo aiemmin julkaistu ja toinen kuvattu hetki sitten sellaisella kameralla, jonka tietokone suostuu tunnistamaan...

Mutta, asiaan, siihen tärkeimpään. Stadin silakkamarkkinoiden avajaispäivänä Helsingin kauppatorilla oli Etelä-Suomen Keittiömestarit ry:n koju, jossa tarjoiltiin silakkakeittoa. Siis sataprosenttisesti silakkamarkkinoiden teeman mukaista ruokaa. Ei lohta, ei muikkuja, ei siikaa, ei mitään ulkomaista eikä järvikalaa, vaan silakkaa, oikeaa silakkaa, silakkakeittoa. Tämä keitto oli todellinen kunnianpalautus suomalaiselle silakalle ja paikan päällä nautitun herkullisen annoksen johdosta oli pakko ostaa keittoa vielä pari annosta kotiinkin vietäväksi. Valitettavasti Etelä-Suomen Keittiömestareiden soppakeittiö oli toiminnassa vain markkinoiden avajaispäivänä, mutta sain silakkakeiton reseptin, jonka luvalla julkaisen kaikkien nautittavaksi. 

Unohtakaa lohi, siika, muikku ja muut. Syökää silakkaa!


Silakkakeitto
(ohje neljälle)

1 l kalalientä (kuhan ruodoista)
                      kalaliemi:
                      1,5 l vettä (ja hiukan kuivaa valkoviiniä)
                      200 g sipulia
                      100 g juuriselleriä
                      100 g palsternakkaa
                      800 g kuhan ruotoja
                      muutamia kokonaisia valko- ja maustepippureita
                      1 laakerinlehti
                      muutamia tillinvarsia
4 dl Hyla kuohukermaa
250 g pieneksi kuutioitua sipulia
500 g kuutioitua kiinteämaltoista perunaa (esim Nicola tai Siikli)
500 g silakkafileitä
hakattua tilliä
150 g voita
suolaa ja pippuria

Kuullota kuutioidut sipulit voissa.
Lisää joukkoon kuutioidut huuhdotut perunakuutiot ja jatka kuullottamista.
Lisää joukkoon kuuma kalaliemi.
Keitä perunat miltei kypsiksi.
Lisää joukkoon kerma, anna kiehahtaa ja lisää sitten huuhdellut silakkafileet.
Anna kalojen kypsyä keittämättä.
Mausta voilla, tillillä ja suolalla.
Tarkista maku ja nauti!

Nam!


2 kommenttia:

Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti...

No vitsit - silakkakeittoa. Miten en ole ikinä itse tullut ajatelleeksi, että tottahan toki sitä voi myös silakasta tehdä.
Meillä isäntä on innokas urheilukalastaja, ja siksi meillä keitot onkin perinteisesti tehty isännän mukanaan tuomista lohista ja meritaimenista. Mutta ensi kerralla ihan varmasti testaan silakkaa!!

Tuplaespresso kirjoitti...

Silakkakeiton liemi kannattaa myös keittää ihan tällä ohjeella, kuhan ruodoista. Soppa on aina niin hyvää kuin mitä on siihen käytetty liemi :)