torstai 13. lokakuuta 2016

Happamia, sanoi kettu eli pikkelöidyt pihlajanmarjatPari vuotta sitten oli suurta muotia valmistaa pihlajanmarjoista suola-etikkasäilykettä, jonka sanottiin olevan kotimainen vastine kapriksille. Myöhästyin silloin tästä buumista ja kun viime vuonna oli todella huono pihlajanmarjasato, kokeilu venyi tähän asti. Mutta parempi myöhään? Nyt pihlajanmarja”kaprikset” ovat makuuntuneet jääkaapissa muutaman viikon ja niitä voi suositella erityisesti liharuokien seuraksi.


Pihlajanmarja”kaprikset”

5 dl perattuja pihlajanmarjoja
   suolaliemi
3 dl vettä
2 rkl merisuolaa
   etikkaliemi
2 dl vettä
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
6 katajanmarjaa

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Ryöppää ne vielä kiehuvassa vedessä, siivilöi ja kaada puhtaaseen kulhoon.

Keitä vettä ja suolaa kattilassa kunnes suola on liuennut. Kaada liemi ryöpättyjen marjojen päälle, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä 3-4 päivää.

Keitä kattilallinen vettä ja kuumenna siinä 1-2 lasipurkkia kansineen 5-10 minuutin ajan. Nosta purkit kansineen alassuin kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle. Siivilöi pihlajanmarjat suolaliemestä ja lusikoi ne lasipurkkeihin.

Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Kaada siivilöity liemi purkkeihin pihlajanmarjojen päälle. Sulje kannet ja anna liemen jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna makuuntua vähintään 4 päivää, mieluummin jopa muutaman viikon, ennen käyttöä.3 kommenttia:

Janica Brander kirjoitti...

Onpas kiva ja kiinnostava resepti. Tein keväällä kapriksia voikukannupuista, ja ne olivat mielettömän hyviä.

Savusuolaa, Janica

Polkkapossu kirjoitti...

Kohta totean taas, että pihlajanmarja-aika on ohi ja kaprikset jää tältäkin vuodelta tekemättä kuten aina ennenkin. Onneksi tulee jälleen kerran seuraava vuosi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Vähän aikaa meni miettiessä että onko näissä mitään järkeä, mutta ihan hyvältä maistuvat ja ensi vuonna uudestaan :)