keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Raikas puolukkajälkiruoka




M luki lehdestä, että tänä vuonna on hyvä puolukkavuosi ja tilasi heti minulta jonkun hyvän ja raikkaan puolukkajälkiruoan sekä vispipuuroa aamiaiseksi. Tunnisteella puuro blogistamme löytyy useitakin vispipuuroreseptejä, joten sitä ei ole syytä enää kerrata. Puolukkavaahto – puolukkahyytelö -kerrosjälkiruoasta tuli niin hyvää, että sitä olisi saanut valmistaa vaikka tuplasatsin.


Raikas puolukkajälkiruoka
(4 annosta)

kauramuruseos
2 rkl voita
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoa
puolukkavaahto
1 valkuainen (noin 30 g)
40 g sokeria
ripaus suolaa
2 dl puolukoita
3 rkl sokeria
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
100 g maustamatonta jogurttia
2 liivatelehteä
puolukkahyytelö
1 dl vettä
1 dl puolukoita
3 rkl sokeria
1,5 liivatelehteä
pinnalle
valkosuklaamuruja

Kaada pannulle kauramuruseoksen raaka-aineet ja kuumenna sekoitellen kunnes seos alkaa ruskistua. Kaada murut lautaselle jäähtymään. Jaa kauramurut neljän annoslasin pohjalle (säästä hiukan annosten koristeluun) ja taputtele murut tasaiseksi.

Kaada valkuainen kulhoon, lisää suola sekä sokeri vähin erin ja vatkaa valkuainen kuohkeaksi vaahdoksi. Murskaa keskenään 2 dl puolukoita sekä 3 rkl sokeria ja paseeraa sose tiheän siivilän läpi. Lisää hieno puolukkasose valkuaisvaahdon joukkoon ja jatka vatkaamista vielä muutaman minuutin ajan kunnes vaahdon tilavuus on noin kaksinkertaistunut.

Vatkaa toisessa kulhossa kerma sekä 2 rkl sokeria. Lisää jogurtti hyvin sekoittaen. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan ja vedenkeitin päälle. Noin 5 minuutin jälkeen puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä. Lisää puolukka-valkuaisvaahto kermavaahdon joukkoon ja tämän joukkoon vielä liivateliuos huolellisesti sekoittaen. Jaa vaaleanpunainen vaahto tasan annoslaseihin kauramuruseoksen päälle ja laita lasti jääkaappiin hyytymään muutaman tunnin ajaksi.

Kiehauta kattilassa 1 dl vettä, 1 dl puolukoita sekä 3 rkl sokeria ja jätä seos jäähtymään. Kun annoslaseissa oleva puolukkavaahto on hyytynyt, laita 1,5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen ja liuota ne hetken kuluttua pieneen tilkkaseen kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita liivateliuos keitettyjen puolukoiden joukkoon ja jaa tämä tasan annoslaseihin puolukkavaahdon päälle. Laita lasit takaisin jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Tarjoiltaessa rouhi 3-4 palaa valkosuklaata ja sekoita ne säästämäsi kauramuruseoksen joukkoon. Ripottele tätä annosten päälle ja nauti heti.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköinen jälkkäri. Yhteen aikaan lähimarketin pakastealtaissa oli puolukkaakin,nyt en ole sellaista nähnyt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Puolukka säilyisi lentomatkan ajan ihan hyvin, jos satut nyt käymään Suomessa tai joku tuttu tulee sinne käymään. Puolukkaahan ei tarvitse säilöä pakkaseen, vaan ihan lasipurkkiin veteen ja viileään.