sunnuntai 15. kesäkuuta 2025

Lohikeitto ja raparperimurupaistos

Mikä olisikaan kesäisempää ja helppotekoisempaa ruokaa kuin kermainen lohikeitto ja jälkiruoaksi raparperimurupaistos. Lohikeitto taitaa olla myös sellainen suomalaisen ruokakulttuurin klassikko, jota ensimmäisenä tarjoillaan turisteille. Ja kyllä noin herkullista ruokaa kelpaa tarjotakin.

 


 

Kermainen lohikeitto

(neljälle)

 

500 g             lohifileetä (tai kirjolohi tai nieriä)
karkeaa merisuolaa
600 g             pientä uutta perunaa (kokonaisina)
3 kpl              uusia naattiporkkanoita
2                    pientä uutta sipulia varsineen
10 kpl            kokonaista valkopippuria
6 kpl              kokonaista maustepippuria
1 dl                karkeasti hienonnettua tilliä
1 rkl               voita
10 dl              kasvislientä
1-2 dl             kermaa
 


Poista lohen nahka ja leikkaa filee isohkoiksi kuutioiksi. Kala täytyy aina suolata etukäteen eikä mikään jälkeenpäin tehty suolalisäys keiton joukkoon enää auta kalaa. Ripottele kalan pinnalle reilu määrä karkeaa merisuolaa ja jätä kalapalat maustumaan pariksi tunniksi. 

Annabelle on erinomainen perunalajike lohisoppaan ja jos onnistuu löytämään tällaisia peukalonpään kokoisia perunoita, niitä ei tarvitse edes pilkkoa pienemmiksi keiton joukkoon. Pese perunat huolella. Mitä tuoreempia varhaisperunoita käytät, sitä helpommin niistä irtoaa kuori. Pese porkkanat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Viipaloi sipulit varsineen.

 


Kuumenna voi kattilassa ja kevyesti pyöräytä siinä sipulit ja porkkanat. Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan kasvisliemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kiehuvaan liemeen pippurit, silputtu tilli sekä perunat ja keitä lähes kypsiksi. Lisää lopussa kerma ja anna kerran vielä kiehahtaa.

 


Sitten kattila pois levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken hauduttamisen jälkeen maukas keitto on valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen jälkeen. Graavisuolattu lohi on sellaisenaan jo valmis syötäväksi ja keittäminen rikkoo kalanpalat.

 

 


 

Raparperimurupaistos

(neljälle)

 

300 g             raparperia kuorittuna ja viipaloituna
0,5 dl             ruokokidesokeria
ripaus            suolaa
1 rkl              perunajauhoa
1 + 3 rkl        pehmeää voita
0,5 dl             vehnäjauhoa
0,5 dl             kaurahiutaleita
0,5 dl             cashewpähkinärouhetta (muutkin pähkinät kelpaavat)
ripaus            suolaa
0,5 tl             hienonnettua kardemummaa
0,5 dl             ruokokidesokeria
 


Kaada muovipussiin sokeria, suolaa sekä perunajauhoa ja lisää raparperipalat. Hölskytä ainekset sekaisin. Voitele pieni uunivuoka ruokalusikallisella voita ja kaada siihen maustetut raparperit.

 


Sekoita keskenään 2 rkl pehmeää voita, vehnäjauhot, kaurahiutaleet, cashewrouhe, ripaus suolaa, kardemumma sekä ruokokidesokeri. Ripottele seos raparperipalojen päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, jolla paistoajalla raparperit vielä pysyvät koossa. Pidempi paistoaika tekee raparpereista sosetta.

Tarjoile hiukan lämpimänä vaniljajäätelön ja mansikoiden kanssa.

 


 


Ei kommentteja: