Italialainen ruokakulttuuri on jossain tutkimuksissa määritelty maailman parhaaksi, tai ainakin tunnetuimmaksi, vaikka ei varmaan pitäisi puhua italialaisesta keittiöstä, sillä kaikilla alueilla on omat perinteensä ja erikoisuutensa. Siellä ruoka ei ole ”äitien tehtaassa tekemää ruokaa”, vaan se valmistetaan oikeasti kotona.
Kevyehkö alkuruoka on juotava ”pizza Margherita”. Ainekset on blendattu tehosekoittimessa ja ne tarjoillaan italialaisen leipätikun eli grissinin kanssa.
Tässä menussa ainoa vähän suuritöisempi ruoka on pääruokana tarjottava lasagne bolognese, jonka valmistuksessa ei oikaista ”vähän-sinne-päin”, vaan se tehdään ihan kunnolla.
Jälkiruokana on helppotekoinen viinivaahto, zabaione, joka nautitaan marjojen kanssa.
Pizza Margherita lasissa
mausteeksi maun mukaan
viimeistelyyn
Kun ryhtyy kokkaamaan oikeaa lasagne bolognesea, sitä kannattaa saman tien valmistaa tupla-annos ja pakastaa loput odottamaan seuraavaa lasagnehimoa. Mikään ei ole niin hyvää kuin aito kotitekoinen lasagne.
Lasagne bolognese
jauheliha-tomaattikastike
bechamelkastike
viimeistelyksi tuoretta basilikaa
Valmista bechamelkastike. Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauho. Sekoittele pari minuuttia kunnes jauho on hiukan kypsynyt, mutta ei ruskistunut. Lisää kuumaa maitoa 3-4 erässä ja sekoita kastike tasaiseksi aina välillä. Keitä bechamelia matalahkolla lämmöllä 10 minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan. Sekoita kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Sulata sitten kastikkeen joukkoon 40 g raastettua parmesaania ja mausta muskottipähkinällä. Lopuksi tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä hiukan valkopippuria myllystä.
Kun bechamel on valmista, kokoa lasagne yhteen
24 x 30 cm uunivuokaan. Voitele vuoka ja lusikoi pohjalle hiukan bechamelia.
Sen päälle pastalevyjä sen verran että kastike peittyy. Pastakerroksen päälle
neljännes jäljellä olevasta bechamelista, sitten hiukan parmesaaniraastetta ja
kolmannes jauhelihakastikkeesta. Jatka samassa järjestyksessä pastakerroksesta
kunnes vuoassa on neljä kerrosta pastaa ja kastikkeet. Loppu bechamel
levitetään päällimmäisen pastakerroksen päälle ja sen päälle ripotellaan vielä
hiukan juustoa.
Kypsennä lasagne uunissa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia tai kunnes pinta kuplii ja on kauniisti ruskistunut. Ota vuoka uunista ja anna lasagnen vetäytyä huoneenlämmössä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele basilikanlehdillä.
Jos jaksaa kärsivällisesti odottaa, niin parhaimmillaan lasagne on seuraavana päivänä lämmitettynä.
Lasagnen voi koota jääkaappiin odottamaan paistamista jo vaikka pari päivää etukäteen. Silloin jääkaappikylmän lasagnen paistaminen kestää hiukan kauemmin. Lasagnen voi pakastaa valmiiksi koottuna, jolloin se paistetaan sulatettuna kuten edellä.
Helppo ja nopeatekoinen viinivaahto tunnetaan nimellä zabaione (britit sanovat zabaglione ja ranskalaisille se on sabayon). Se valmistetaan kananmunankeltuaisista, sokerista ja viinistä vesihauteessa vatkaamalla. Italiassa viininä käytetään yleensä Marsalaa, joskus myös Vin Santoa. Myös Limoncello-sitruunalikööriä voi käyttää, mutta sen määrän tulee olla hiukan pienempi kuin makean viinin.
Zabaione con frutti – viinivaahtoa ja marjoja
lisäksi
Tarjoile viinivaahto marjojen kanssa niin kauan kuin se on vielä hiukan lämmintä. Zabaione ei kestä säilyttämistä.
(Olen kuullut, että jossain ravintoloissa vaahtoon lisätään kermavaahtoa, jolloin zabaionea voi säilyttää odottamassa jopa pari tuntia, mutta kermavaahto muuttaa viinivaahdon makua niin paljon että parempi tarjota heti tuoreeltaan.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti