sunnuntai 12. tammikuuta 2020

No nyt se on loppu, siis joulu!


Hernekeitto on suomalaisille loppiaisen perinneruoka.
 
Vanhan sanonnan mukaan ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” eli nyt viimeistään pitäisi jouluruokien olla syöty ja joulun muutenkin ohi. Alkuvuoden perinneruoka monissa perheissä on hernesoppa. Vaikka tölkkikeitto on halpaa ja helppoa ruokaa, ei hernekeiton tekeminen itsekään ole mitenkään vaikeaa. Jotkut upottavat loppiaisen/Nuutinpäivän hernekeittoon joulukinkunjämät. Me olemme vuosien saatossa oppineet ostamaan sen kokoisen kinkun, että se on syöty viimeistään uutenavuotena, joten hernesoppaa varten hankimme paljon maukkaamman vaihtoehdon: savustetun possunpotkan. Hernesoppareseptimme on ihan blogin alkuajoilta, vuodelta 2013, eikä se ole siitä juuri miksikään muuttunut, mutta tässä kuitenkin uusinta yleisön pyynnöstä. Ekstrana isännän makea ja väkevä joulusinappiresepti. Jälkiruoaksi tietysti pannukakkua ja marjoja.



Perinteinen hernekeitto

1 kg               kuivattuja herneitä
5 l                  vettä
2                    sipulia
2 tl                 maustepippureita
2                    laakerinlehteä                 
2 tl                 kuivattua meiramia
1 rkl               suolaa
1                    savustettu possunpotka (sahattuna neljään osaan eli pitkittäin ja poikittain)

viimeistelyyn
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna pieniksi kuutioiksi
kotitekoista sinappia
tuoretta meiramia

Kaada herneet isoon kattilaan ja vesi niiden päälle. Liota herneitä vähintään 12 tuntia ennen kuin alat keittää niitä.

Kun keitto alkaa kiehua, kuori pinnalle mahdollisesti noussut vaahto (aina sitä ei tule). Keitä puoli tuntia, minkä jälkeen lisää joukkoon karkeasti pilkotut sipulit ja mausteet, sekoita ja anna kiehua toisen puolituntisen miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen possunpotkan palat ja keitä soppaa niin kauan kunnes lihat irtoavat luista eli suunnilleen tunnin verran. Kalasta potkanpalat pois kattilasta, poista kamara sekä luut, pilko lihat ja palauta lihat takaisin kattilaan. Tarkista herneiden kypsyys ja jos on tarpeen, anna porista hiljalleen vielä vähän aikaa. Tarkista suolan määrä, sekoita ja kauho hernerokka lautasille.

Viimeistele annos lautasella sinapilla, sipulikuutioilla sekä tuoreella meiramilla.




”Isännän joulusinappi” valmistuu nopeasti eikä pala kuumennettaessa pohjaan, sillä tätä ei edes kuumenneta! Tätä on tehty aina jouluksi ja käytetty kinkun kuorruttesseen, se maistuu hyvältä kinkkuviipaleen päällä ja joulun jälkeen sopii erinomaisesti perinteisen hernekeiton kanssa. Tässä on sekoitussuhteet yhteen erään, ja kerto- tai jakolaskun avulla sinappia valmistuu sopiva määrä.

Makea ja väkevä ”karkea” joulusinappi

1 dl                Colman'sin sinappijauhetta
3 dl                kidesokeria
n. 0,5 tl          hienoa merisuolaa
                      kiehuvaa vettä
n. 1 tl            väkiviinaetikkaa
n. 1 rkl          neutraalia öljyä (esim rypsi)

Sekoita lasi-tai keramiikkakulhossa sinappijauhe sekä sokeri. Tämä käy kätevästi pallovispilällä. Lisää suola ja sen jälkeen kiehuvaa vettä vähän kerrallaan, ettei sinapista tule liian löysää. Se tapahtuu hetkessä. Ensin siis 0,5 dl ja sekoitus, sitten ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes sinappi on sopivan notkeaa. Kuuma vesi sulattaa osan sokerista ja siksi seoksen löystyminen saattaa yllättää. Kaikki sokeri ei sula eikä sen kuulukaan, ja siksi tämä sinappi on ”karkeaa” eli rouskuu vähän hampaissa. Lisää sitten vielä öljy ja etikka, vispaa kunnolla ja purkita.


Pieni jälkiruokapannukakku

2,5 dl             vehnäjauhoa
0,5 tl              suolaa
3                    munaa
5 dl                maitoa
2 rkl              sokeria
30 g               voisulaa

Sekoita kulhossa jauhot sekä suola. Riko joukkoon munat ja sekoita. Lisää maitoa koko ajan vatkaten siten, että taikinaan ei muodostu kokkareita. Lisää lopuksi sokeri ja sekoita huolella. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Sekoita pannaritaikinan joukkoon voisula ja kaada taikina vuokaan. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Ei kommentteja: