perjantai 14. huhtikuuta 2017

Lemon curd eli ylimääräiset munankeltuaiset hyötykäyttöönMarengin valmistuksesta (ja joskus jostain muustakin) jää aina keltuaisia, jotka pitäisi saada käytetyksi johonkin. Toki keltuaiset voi pakastaa vastaisen varalle, mutta jos on tunti aikaa, niistä syntyy kätevästi muutama purkillinen sitruunalevitettä eli lemon curdia.


Lemon curd

6 keltuaista (M-kokoisista munista)
3 dl hienoa sokeria
yhden sitruunan hienoksi raastettu keltainen kuori (noin 2 rkl)
1/8 tl suolaa
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
75 g huoneenlämpöistä voita pieninä kuutioina

Vatkaa keltuaiset sekä sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi liedellä kuumassa vesihauteessa. Lisää sitruunankuori, suola sekä sitruunamehu ja vatkaa edelleen vesihauteessa kunnes seos alkaa sakeutua. Vaikka periaatteessa tähän voisikin käyttää sähkövatkainta, näppituntuma saostumiseen pysyy parempana vatkatessa ihan vanhanaikaisella pallovispilällä, eikä lemon curd näin ollen pääse yhtä helposti muuttumaan munakokkeliksi. Vatkaaminen tulee lopettaa juuri siinä vaiheessa kun seos on kunnolla sakeutunut, mutta ei vielä kokkareista ja vatkaimen tulee työn aikana liikkua myös kulhon reunoilla, ettei sinne jää mitään kuivumaan.

Kun levite on muuten valmista ja hiukan jäähtynyt, sekoita huolella joukkoon voi vähän kerrallaan. Tölkitä lemon curd ja laita purkit jääkaappiin. Levitteen täytyy saada jäähtyä ennen kuin sitä voi alkaa käyttää.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulle kinostuu aina valkuaisia :D

Tuplaespresso kirjoitti...

...paljon terveellisiä valkuaismunakkaita?... ;)